Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svininfluensan uppgraderad till fullskalig pandemi av WHO

Publicerad: 11 juni 2009, 13:24

Svininfluensan uppgraderad till fullskalig pandemi av WHO

Foto: A(H1N1)-viruset.

WHO har uppgraderat svininfluensan till en fullskalig pandemi, uppger det svenska socialdepartementet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Under torsdagen har Världshälsoorganisationen, WHO, hållit ett krismöte med anledning av den nya influensan, även kallad svininfluensan, som sprider sig allt mer över jorden.

Under eftermiddagen kallade även WHO-chefen Margret Chan till en presskonferens i Genève, Schweiz, som ska hålla klockan 18 svensk tid.

Enligt uppgift från det svenska socialdepartementet har WHO uppgraderat spridningen av den nya influensan A(H1N1) till nivå 6, den högsta nivån. Det innebär att världen, för första gången sedan 1968, upplever en fullskalig pandemi av ett nytt influensavirus.

WHO-talesmannen Gregory Hartl understryker dock, enligt Reuters, att uppgraderingen inte har något att göra med hur svår smittan är, utan enbart handlar om hur och med vilken takt smittspridningen sker. Definitionen av en pandemi är en bestående smittspridning på minst två kontinenter.

Att WHO deklarerar att smittspridningen är i fas 6 innebär dock att en rad åtgärder kommer att vidtas i de 193 medlemsländerna. För Sveriges del innebär det bland annat att åtgärder kring de beredskapslager av antivirala läkemedel som byggts upp de senaste åren.

Det experterna nu oroar sig för är en eventuell  andra våg , att viruset ska mutera och komma tillbaka i en än mer aggressiv och dödlig form. Så har nämligen varit fallet med ett flertal tidigare influensor, exempelvis de som härjade 1781, 1847, 1890 samt 1918, skriver New Scientist. I alla dessa fall var viruset relativt harmlöst till en början, under våren, men kom tillbaka i en mer dödlig variant under hösten.

Relaterat material

Svininfluensan spreds till människor redan i vintras

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev