Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tar upp kampen mot magbakterierna

Publicerad: 28 januari 2013, 09:44

Foto: Photos.com

Fem myndigheter gör för första gången gemensam sak i kampen mot campylobacter.


Varje år rapporteras omkring 7 000 fall av infektion med campylobacter, men det verkliga antalet fall tros vara tio gånger större och kostar samhället mycket pengar.

Nu ska Smittskyddsinstitutet, Jordbruksverket, Socialstyrelsen, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt för första gången samarbeta för att minska antalet fall av den vanligaste bakteriella mag-tarminfektionen hos människa, campylobacterinfektion.

– Det här är första gången vi samordnar oss på det här sättet i arbetet mot campylobacter. Eftersom det är en så kallad zoonos, det vill säga ett smittämne som kan spridas mellan djur och människor, så är det värdefullt att myndigheter med ansvar för såväl djur, människor som livsmedel är med i arbetet, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Myndigheterna har tagit fram en strategi som bland annat innehåller gemensamma informationsinsatser till kycklinguppfödare, miljöförvaltningar, smittskyddsläkare och veterinärer, inrätta ett referenslaboratorium och genomföra epidemiska studier. Strategin gäller till och med år 2017 och kommer att uppdateras under tiden.

Eftersom färska kycklingprodukter är en stor smittkälla kommer flera av åtgärderna riktas mot det området.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev