Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tarmbakterie på sjukhus – 400 testas

Publicerad: 9 mars 2018, 06:58

33 personer har smittats av en resistent tarmbakterie på Nyköpings lasarett. Antalet drabbade har nästan trefaldigats på en vecka.


Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandNyköpings lasarettMultiresistens

Sörmlands landsting arbetar för att spåra smittan och kallar 400 personer till provtagning.

För två veckor sedan, när utbrottet upptäcktes, hade fyra personer smittats. Efter den senaste helgen var det 19 och på en vecka har antalet nästan trefaldigats, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Samtliga smittade är patienter som har varit inlagda på sjukhuset.

– VRE är en väldigt otrevlig och potentiellt ganska farlig bakterie om man får in den i sjukvården på fel ställen. Det ser vi några gånger om året nu för tiden, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Bakterien drabbar ofta personer som redan är illa däran och som är extra känsliga för infektionen.

– De kan bli sjuka och till och med dö av den, så det är viktigt att gå in med motåtgärder så snabbt som möjligt. Det får man alltid när man väl har upptäckt det, men det kan vara segt och långvarigt.

VRE är en naturlig tarmbakterie som utvecklat resistens mot antibiotikapreparatet vankomycin. Det sprids inte sällan i sjukhusmiljöer, ofta genom kontaktytor som lysknappar, handtag eller i badrum. Personer smittas när bakterien sedan kommer in i munnen.

Smittan kan yttra sig i sår- eller urinvägsinfektioner, men kan också leda till blodförgiftning eller infektion i hjärtklaffarna, som ibland bara kan behandlas med vankomycin.

Relaterat material

Hundratals testas för att spåra VRE-smitta

Vårdavdelning stängd på grund av smitta

MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev