Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tarmbakterie spreds på Danderyds sjukhus

Publicerad: 18 juli 2019, 05:50

Foto: Pressbild

UPPDATERAD Resistenta tarmbakterier har spritt sig till flera patienter vid Danderyds sjukhus. Orsaken är dålig hygien på sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

MultiresistensDanderyds sjukhusRegion Stockholm

”Att bakterierna har kunnat spridas till flera patienter handlar i grunden om att det funnits brister i hygienrutinerna. Normalt skall inte bakterier som en person har i tarmen överföras till andra personer med de rekommenderade basala hygienrutiner som finns i vården”, uppger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm i ett mejl från Region Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har tolv patienter drabbats av VRE,  vankomycinresistenta enterokocker.

Den aktuella tarmbakterien är ofta harmlös men kan orsaka infektion i sår, urinen eller i blodet, vilket kan kräva speciella antibiotikabehandlingar.

Sedan tarmbakterien upptäcktes för två veckor sedan har sjukhuset tagit till åtgärder i samarbete med Smittskydd Stockholm, en regional myndighet som arbetar för att minska smittspridning, och expertenheten Vårdhygien Stockholm. Bland annat har hygien- och städrutiner skärpts, enligt Follin.

”Ett omfattande provtagningsprogram har genomförts, vilket inneburit att smittade fall kunnat identifieras och att adekvata isoleringsåtgärder kunnat vidtas”, säger Per Follin.

Enligt ett pressmeddelande från Danderyds sjukhus var ingen av de patienter som varit bärare av VRE kvar på sjukhuset vid lunchtid på torsdagen. Enligt den patientscreening som gjorts var inte heller någon av de patienter som är inneliggande på sjukhuset och som legat på samma avdelning som de som bar på VRE, bärare av smittan.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev