Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Testningen bör öka ännu mer”

Publicerad: 10 november 2020, 07:03

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

270 miljoner kronor – varje vecka. Så mycket får staten betala för den testning för covid-19 som just nu pågår över hela landet. Nu vill Folkhälsomyndigheten att antalet tester ska öka ytterligare.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenDet nya coronavirusetCoronakrisen

T


Under vecka 44 genomfördes 193 293 tester för pågående infektion av covid-19. Detta till en kostnad av 1 400 kronor per test, enligt den schablonsumma som regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) tidigare har kommit överens om.

– Det innefattar hela kedjan och den infrastruktur som behövs. Från det att en läkare ordinerar testet, själva provtagningen med den efterföljande analysen, till svaret till den med symtom och till sjukvården, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Men trots att antalet tester nu närmar sig 200 000 per vecka vill Folkhälsomyndigheten se ännu fler. Något ”tak” finns inte. Inte ännu, i alla fall.

– Testning är en viktig del i den nuvarande strategin, till skillnad från i våras då den möjligheten inte fanns på samma sätt. Antalet tester kan öka ytterligare, även om jag har stor förståelse för att situationen ute i regionerna är väldigt ansträngd på sina håll, säger Karin Tegmark Wisell.

Den snabba ökningen av antalet som vill testa sig har resulterat i bristsituationer på flera håll. Både Östergötland och Blekinge har larmat om minskad provtagningskapacitet. Även Stockholm har svårt att hinna med anstormningen av alla människor med covidliknande symtom.

– Det skiljer sig regionalt, men det kan handla om brist på plastpipetter eller på de reagenser som behövs för analyserna. Det finns en begränsad tillgång hos leverantörerna. Det är en ständig kamp och det är tufft, men så har det varit ända sedan pandemin började. Det är en verklighet vi kommer att få leva med, säger Karin Tegmark Wisell.

Vissa laboratorier, berättar hon, är känsligare än andra såtillvida att de är mer beroende av tillgång på en viss kemikalieblandning eller färdiga testkit, medan andra har en infrastruktur som gör dem mer flexibla, exempelvis genom att de själva kan bereda de blandningar som behövs.

Oavsett anser Karin Tegmark Wisell att antalet tester som kan och bör utföras i Sverige inte har slagit i taket och att det kan öka ytterligare.

– Vi ligger bra till jämfört med många andra länder. Det finns länder som har högre kapacitet och vi borde kunna höja den ytterligare, säger hon.

– Bristsituationen kommer dock att fortsätta. Därför är det viktigt nu att regionerna utvecklar alternativa vägar och processer, där vi (på Folkhälsomyndigheten) måste vara så behjälpliga som möjligt. Men det är inte bara den totala kapaciteten som är avgörande, utan också att tillgängligheten är jämnt fördelad över hela landet. De här testerna är dyra, varför det också är viktigt att testningen är ändamålsenlig och att inte för mycket av kapaciteten går på tomgång.

Johan Nilsson/TT

Fakta: Testningen i Sverige

Antalet tester för pågående infektion av covid-19 har ökat stadigt under hösten. Under vecka 44, som är den senaste veckan det finns uppgifter om, genomfördes 193 293 tester, att jämföra med 130 060 tester vecka 40.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev