Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Tidig första leverans från Astra Zeneca

Publicerad: 8 februari 2021, 07:04

Totalt väntas 400 000 doser vaccin från Astra Zeneca i februari, uppdelade i fyra leveranser. Nu har den första sändningen kommit. Det rör sig sannolikt om de planerade 45 600 doserna, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Foto: Astra Zeneca

Totalt väntas 400 000 doser vaccin från Astra Zeneca i februari, uppdelade i fyra leveranser. Nu har den första sändningen kommit. Det rör sig sannolikt om de planerade 45 600 doserna, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Men Folkhälsomyndigheten är förtegen.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinAstra ZenecaFolkhälsomyndighetenI korthet

Den första leveransen av Astra Zenecas vaccin var beräknad till måndag. Men enligt företagets presschef Christina Malmberg Hägerstrand kom den redan på lördagen.

Det är den första leveransen av flera som kommer under de kommande månaderna.

Hur många doser det handlar om kan hon inte uppge. Folkhälsomyndigheten har tidigare räknat med 45 600 doser av Astra Zeneca under nästa vecka.

Sannolikt 45 600

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström utgår från att den första leveransen innehöll de planerade doserna.

– Om Astra Zeneca har bekräftat att det har kommit så kan jag säga att det sannolikt är de där 45 600 första doserna det rör sig om, säger han.

Vaccinet kommer från Astra Zenecas europeiska leveranskedja. Hur det har transporterats till Sverige och var det hamnar är hemligt. När det har nått Sverige tar Folkhälsomyndigheten över ansvaret, säger Richard Bergström.

– Men nu finns det uppgifter om att det har kommit fram, så då utgår jag från det. Sedan ska det komma tre leveranser till före månadsskiftet.

Under veckan mellan den 15 och 21 februari ska det komma ytterligare 52 800 doser, enligt Folkhälsomyndighetens prognos.

– Det ökar upp hela tiden nu. Vi ska totalt få 400 000 doser i februari, säger Richard Bergström.

Om samtliga planerade doser för nästa vecka har levererats bör det vara möjligt att börja använda Astra Zenecas vaccin under kommande vecka, enligt vaccinsamordnaren.

– Det utgår jag från. Alla suktar efter vaccin, säger Richard Bergström.

”Inga exakta uppgifter”

Folkhälsomyndigheten är dock förtegen om leveransen. ”Av sekretesskäl lämnar vi inte ut några exakta uppgifter om när vi tar emot vaccinleveranser eller när dessa går vidare ut till regionerna”, skriver presstalespersonen Anna Wetterqvist i ett mejl till TT.

Däremot meddelar hon att Folkhälsomyndigheten planerar att leverera 45 600 doser vaccin till regionerna under nästa vecka.

Även Danmark fick sin första leverans från Astra Zeneca på lördagen. Det handlar enligt nyhetsbyrån Ritzau om 24 000 doser.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkände för en vecka sedan Astra Zenecas vaccin. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock att vaccinet inte ges till personer som är 65 år eller äldre. Det ska i stället ges till personer i åldersgruppen 18–65 år.

Jesper Karlsson/TT
Peter Wallberg/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev