söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tio barn har avlidit av RS-virus i Sverige

Publicerad: 4 april 2023, 06:00

Foto: Christine Olsson/TT

Tio barn i Sverige har avlidit till följd av RS-virus sedan 2013, visar nya siffror. Samtidigt har nästan 300 små barn fått intensivvård för viruset bara under de senaste två säsongerna

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenRS virus

TT


Under pandemin utsattes ovanligt få barn för RS-virus, en smitta som främst drabbar de allra yngsta. Det gjorde immuniteten låg, vilket har gett två tuffa säsonger med rekordmånga fall.

Globalt avlider uppskattningsvis ungefär 100 000 barn varje år till följd av viruset, främst i låg- och medelinkomstländer. Även i Sverige avlider barn, med det är ovanligt.

Läs också: Nykomling skyddar bebisar mot RS-virus

Preliminära siffror som Socialstyrelsen har tagit fram på uppdrag av TT visar att det rör sig om tio dödsfall bland barn sedan 2013. Fyra av fallen inträffade mellan 2013–2017 och sex av fallen mellan 2018 och början på 2023.

– Det är väldigt ovanligt att små barn dör av RS-virus i Sverige. Det är en väldigt viktig dödsorsak i andra delar av världen, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt har många barn i Sverige behövt intensivvård för sjukdomen de senaste åren. Under den här säsongens RS-topp främst i december var sjukvården hårt ansatt och många små barn kom in med andningssvårigheter.

Antal laboratorieverifierade fall av rs-virus per säsong.

Foto: Johan Hallnäs

Förra säsongen intensivvårdades 154 barn under fyra år med RS som huvuddiagnos, enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret. Preliminära siffror för årets säsong ligger på 129.

– Bland barn som vårdas på sjukhus är det vanligt att behöva stöd med andningen. Då kan man få vård på sjukhus. Då brukar det oftast gå bra. Det handlar om att vi har ett väl utbyggt sjukvårdssystem, säger Annasara Carnahan.

Läs också: Vaccin mot RS-virus hos äldre visade effekt

Det finns inget godkänt vaccin mot RS-virus. I Sverige används en dyr antikroppsbehandling, som bara ges till barn som är för tidigt födda och till vissa nyfödda med underliggande sjukdomar.

Men flera vaccin mot RS-virus testas för olika målgrupper, som äldre och gravida, i syfte att ge skydd till barnet. En antikroppsbehandling som skulle kunna ges till en bredare grupp bebisar blev även godkänd av EU-kommissionen i november.

– Det finns en stor börda, särskilt bland de små barnen och äldre. Att förebygga de infektionerna vore mycket värdefullt, säger Annasara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Linnea Bergman/TT

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.

Symptomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.

De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader brukar få kraftigare symtom.

Yngre barn under två-tre månader och barn i vissa riskgrupper löper större risk att bli allvarligt sjuka. Även äldre personer har en ökad risk för en svårare infektion.

Källa: 1177 Vårdguiden

Fakta: Om statistiken

Mellan 2018–2023 avled sex personer under 18 år med underliggande dödsorsak härledd till RS-virus. Mellan 2013–2017 var det fyra fall.

Underliggande dödsorsak är den sjukdom eller skada som startade den kedja av händelser som ledde fram till döden.

Siffrorna för 2022 och de första månaderna 2023 är preliminära, eftersom en eftersläpning kan ske och data ännu inte är kvalitetssäkrad.

Källa: Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev