Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tjugoen infektionstips blir ett i Strama Nationell

Publicerad: 13 oktober 2017, 11:51

Programrådet Strama samordnar de svenska landstingens rekommendationer för infektionsbehandling – i den nya appen Strama Nationell.


Programråd Strama är en nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning, i synnerhet när det gäller kampen mot antibiotikaresistens. Tillsammans med Svenska infektionsläkarföreningen utsågs tidigare i år tio infektionsläkare som skulle upprätta en nationell sammanställning av rekommenderade infektionsbehandlingar på sjukhus och i primärvård. Ett projekt som nu alltså är i hamn.

– I varje landsting har man ju tagit fram egna rekommendationer som man publicerat på sina hemsidor, i skrifter och i lokala appar. Men vi tänkte att det borde kunna gå att enas om att sammanställa det här på ett ställe för hela landet, säger Stephan Stenmark, ordförande för Programråd Strama.

Stephan Stenmark, som också är smittskyddsöverläkare, menar att mycket är bra med svensk sjukvårds infektionsbehandling, men att appen kan rätta till ett par förbättringsområden.

– Man uttrycker saker på lite olika sätt och man ligger inte alltid exakt i fas när det gäller uppdatering av rekommendationerna. Men i grund och botten är vi väldigt överens, det är mer det att vi haft en tradition av att var och en gör sitt eget, säger Stephan Stenmark.

Appen vänder sig inte i första hans till infektionsläkare utan till alla läkare som jobbar på sjukhus. Appen är även försedd med en primärvårdflik för öppenvård. Att det just blev en app som informationskanal har sina förklarliga skäl.

– Fördelen med en app är att i princip alla i dag har en telefon. Med en app kan vi också uppdatera om det behövs, eller rätta till fel. Vi kan också väldigt lätt länka till flikar och dokument. Det går inte att jämföra med en tryckt produkt där man inte vet om man har den senaste utgåvan.

För de landsting som vill fortsätta med sina lokala riktlinjer är det fritt fram att göra det. I Stephan Stenmarks landsting, Västerbotten, har dock Strama Nationells anvisningar etablerats.

– Vi har en lokal app i Västerbotten som innehåller lite fler flikar, för till exempel tandvård och kirurgisk profylax, men det har ju inte nationell status så vår sjukhusflik har vi ersatt med Strama Nationell som vi vet är uppdaterad.

Stephan Stenmark var gäst i veckans avsnitt av Vårdmaktpodden, där han pratar om appen Strama Nationell och farorna med utvecklingen mot antibiotikaresistens.

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev