fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

TNF-alfahämmare inget hinder för vaccination

Publicerad: 14 november 2006, 14:00

Patienter med reumatoid artrit kan, trots att de får behandling med TNF-alfahämmare, utveckla antikroppar efter vaccination mot influensavirus och pneumokocker. Det anser amerikanska forskare.


I studien undersökte forskare från Sarasota Arthiritis Research Center, Florida, USA, effekten av vaccinationer med pneumokockvaccin och influensavaccin på 226 patienter med reumatoid artrit, RA.

Samtliga behandlades med TNF-alfahämmaren adalimumab (Humira) eller placebo under en 30-dagarsperiod. De som behandlades med läkemedlet fick 80 milligram dag ett, och 40 milligram dag 15 och 29. Vacciner mot pneumokocker och influensavirus injicerades under behandlingsdag åtta.

Vaccinationssvaret undersöktes fyra veckor efter vaccinationerna.

Studien påvisar inga skillnader mellan grupperna när det gäller antikroppskoncentrationer i blodet, som behandlingssvar på vaccinationerna.

Forskarna säger i ett pressmeddelande att alla patienter som har ökad risk för influensa- eller pneumokockinfektioner bör vaccineras oavsett om de behandlas för RA eller inte.

Studien presenteras i dag, tisdag, vid den vetenskapliga kongressen för American College of Rheumatology som pågår mellan den 10 och 15 november i Washington, USA.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev