Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Tre av fem har fått vaccin

Publicerad: 22 december 2009, 13:05

Tre av fem har fått vaccin

Foto: Foto: Photos.com

Över 60 procent av alla svenskar har vaccinerat sig mot svininfluensan, A(H1N1). Om de som säger att de ska vaccinera sig gör detta kommer vaccinationstäckningen att bli över 80 procent, enligt en undersökning från Socialstyrelsen.


Landstingen måste ha fortsatt hög beredskap och tillgänglighet för dem som ännu inte har vaccinerat sig mot svininfluensan. Bland de 39 procent som inte har gjort detta uppfattas tillgängligheten som ett problem, enligt den attitydundersökning som Socialstyrelsen låtit göra.

– Hela 76 procent av dem som inte har vaccinerat sig svarar att anledningen är bristande tillgänglighet. Därför är det viktigt att landstingen har fortsatt hög beredskap att ta emot dem som vill vaccinera sig, säger avdelningschef Anders Tegnell.

Totalt har 61 procent av den svenska befolkningen tagit vaccinet Pandemrix och mer än hälften av dem som ännu inte vaccinerat sig säger att de har för avsikt att göra detta. Det skulle innebära att Sverige kan nå en täckningsgrad på över 80 procent.

– Det är väldigt glädjande att så många vill skydda sig själva och andra mot influensan. Vi hoppas att alla som har tänkt vaccinera sig verkligen kommer iväg, säger Anders Tegnell.

Av dem som tvekar anger många att de känner misstro och är oroliga för biverkningar från vaccinet.

Undersökningen gjordes av Synovate den 14 till 17 december. Totalt intervjuades 1 008 personer.

Relaterat material

Färre svenskar får influensan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev