Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tre döda i okänd sjukdom

Publicerad: 14 oktober 2008, 10:34

De senaste veckorna har tre personer dött till följd av en okänd sjukdom i Sydafrika. Nu varnar Smittskyddsinstitutet svensk sjukvårdspersonal om de behandlar turister som varit i södra Afrika.


Läkarna misstänker hemorragisk feber, men hittills har laboratorieproverna inte kunnat ge någon klar diagnos, uppger Smittskyddsinstitutet.

Det första fallen, det så kallade indexfallet, var en kvinnlig sydafrikansk medborgare som bodde och arbetade i Lusaka i Zambia. Genom sitt arbete i turistnäringen hade hon nära kontakt med hästar och uppges nyligen ha blivit fästingbiten.

Hon evakuerades till Johannesburg i Sydafrika den 12 september och lades in akut på sjukhus där hon avled två dagar senare, cirka tio dagar efter symtomdebuten. Symtomen var inledningsvis feber, muskelvärk och kräkningar som sedan förvärrades med leverpåverkan, diarré och kramper. Senare kunde även hjärnödem konstateras.

Det andra fallet var en vårdare som följde med indexfallet i ambulansen till sjukhuset. Han utvecklade liknande symtom efter några dagar. Tillståndet förvärrades den 1 oktober och redan dagen därpå avled han.

En sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen som vårdade indexfallet insjuknade också och togs akut in på sjukhus den 1 oktober där hon avled den 5 oktober med svår andningspåverkan.

De prover som tagits har analyserats för de typiska virala heomorragiska febrarna: Krim-Kongo, Marburgvirus, Rift Valley Fever och Hantavirus, men hittills har alla testresultat varit negativa. Ytterligare tester pågår.

I Sydafrika övervakas nu fler än 120 personer som har varit i direktkontakt med någon av de tre insjuknade.

Ett stort antal EU-medborgare besöker Zambia varje år. Nu rekommenderar den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, att personer som återvänder och utvecklar feber bör söka sjukvård. Sjukvårdspersonal som tar hand om denna typ av patienter bör känna till detta och bör i förekommande fall vidta försiktighetsåtgärder, skriver Smittskyddsinstitutet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev