Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tredje spruta till dem med nedsatt immunförsvar

Publicerad: 26 augusti 2021, 07:26

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att en tredje dos till alla gör nytta i nuläget.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En tredje vaccindos redan i september till personer med nedsatt immunförsvar. Det rekommenderar Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19

Personer som på grund av sjukdom eller behandling har ett kraftigt nedsatt immunförsvar bör få en tredje vaccindos mot covid-19.


Läs också: Delade åsikter om nyttan med en tredje dos 

På så sätt, menar Folkhälsomyndigheten, kan skyddet mot sjukdomen förstärkas.

”Det kan bli aktuellt med fler doser”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med specialister inom området tagit fram ett förslag på vilka patientgrupper som kan vara aktuella för en extra dos vaccin mot covid-19 efter individuell bedömning av behandlande läkare. Informationen om patientgrupperna kan komma att justeras framöver. I Sverige uppskattas det röra sig om minst 40 000 personer.

Den extra dosen bedöms kunna ges åtta veckor eller senare efter dos två. Den nedre åldersgränsen och intervallet kan komma att ändras allt eftersom kunskapsläget utvecklas.

En tredje dos till allmänheten, tror Anders Tegnell däremot inte på. Inte just nu, i alla fall, även om skyddet mot covid-19 måste förnyas på sikt, på samma sätt som vissa andra vacciner.

Än så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger han till Dagens Nyheter.

I stället, säger han, är det mycket viktigare att vaccinera dem som ännu inte fått något vaccin.

Inte heller Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, tror på en tredje dos just nu.

Att ge majoriteten av alla människor en tredje spruta just nu är tveksamt, men på sikt kan det komma ett behövas. Att göra det här och nu, på kort sikt, det tror jag inte är nödvändigt. Där delar jag Anders Tegnells bedömning, säger han till DN.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, håller med.

Det har ropats efter en tredje dos, men det är inte alls säkert att en sådan skulle hjälpa. Det saknas evidens för det. Att massvaccinera är oerhört kostsamt och det förbrukar doser från länder som behöver dem bättre, sade han till TT nyligen.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev