fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Trendbrott i Stockholm – fler covid-vårdas

Publicerad: 24 juli 2020, 12:29

Antalet personer i behov av sjukvård för covid-19 har minskat under en lång tid i Region Stockholm – fram till denna vecka. Nu har det i stället skett en liten ökning.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

– Vi vet inte om det kommer bestå, men vi fortsätter att följa det, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

När det var som allra värst var över 1 100 patienter med covid-19 i behov av sjukvård i regionen. Den siffran har sakta men säkert sjunkit under lång tid, och är nu nere på under 100 patienter. Men denna vecka har det för första gången vänt igen, från 72 till 88 patienter, enligt den senaste lägesrapporten från regionen.

Siffrorna är små och vad de beror på vet man ännu inte, säger chefläkaren Elda Sparrelid.

– Vi befinner oss på relativt låga nivåer vilket gör att bara fåtal patienter upp eller ner ändrar kurvan.

Det är dock avgörande att människor fortsätter följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer kring symtom, avstånd och hygien för att hålla nere smittspridningen, säger hon.

– Vi vet inte om det beror på att man har tröttnat eller kanske inte är lika noggrann med att följa rekommendationerna som man var under våren. Men vi måste följa detta för att det inte ska börja öka igen, säger Elda Sparrelid.

Kan detta betyda att minskningen har börjat plana ut?

–Ja, så kan det vara. Det är svårt att tro att man med pågående smittspridning, även om den är mycket lägre än tidigare, att man kommer till noll. Någonstans tar det stopp, det är kanske där vi befinner oss men det är för tidigt att säga.

Det senaste dygnet har 21 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har sammanlagt 5 697 smittade personer avlidit i landet.

Totalt har 78 997 personer bekräftats smittade, 234 fler än i torsdags.

Relaterat material

Tre scenarier för smittspridningen

”Nu känns det redan som en annan värld”

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev