Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Troligt med en tredje dos 2022

Publicerad: 3 augusti 2021, 07:01

Statsepidemiolog Anders Tegnell bedömer att det är omöjligt att utrota coronaviruset – och att en tredje dos vaccin kommer att krävas framöver.

Foto: Janerik Henriksson/ TT

Folkhälsomyndigheten flaggar för att det lär bli aktuellt med en tredje dos covidvaccin under nästa år. Vissa riskgrupper kan få sin påfyllnadsdos redan till hösten.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinFolkhälsomyndighetenÄldreomsorg

Nästa år kommer sannolikt ”en större andel av befolkningen” erbjudas en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Hur många medborgare det rör sig om är i dagsläget oklart. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det bland annat hänger på om nya virusvarianter dyker upp och vad olika forskningsstudier visar om vaccinernas skyddseffekt över tid.

Läs mer: Covidvaccin skyddar gott mot delta 

– Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Redan i höst kan vissa riskgrupper eventuellt komma att erbjudas en påfyllnadsdos. Det gäller i första hand äldre på äldreboenden, personer över 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, skriver Folkhälsomyndigheten.

Sannolikt blir den tredje dosen ett mRNA-vaccin.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev