Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Trycket på iva fortsätter att minska

Publicerad: 18 maj 2021, 06:27

”Vi ser nu för första gången på länge en ganska snabb minskning av patienter både på iva och på sjukhusen”, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/ TT

Antalet covidpatienter på landets intensivvårdsavdelningar fortsätter att sjunka, rapporterar Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

IntensivvårdCovid-19SocialstyrelsenI korthet

Under förmiddagen på måndagen vårdades totalt 294 med bekräftad covid-19 – den lägsta noteringen sedan i slutet av mars.

Förra måndagen var det antalet 386. Det ger en minskning på 24 procent den senaste veckan. Även antalet patienter som får vanlig sjukhusvård för covid-19 har minskat.

Läs också: Hon har jobbat 36 till 64 timmar i veckan – i fyra månader 

– Vi ser nu för första gången på länge en ganska snabb minskning av patienter både på iva och på sjukhusen, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till tidningen.

Den högsta noteringen under den så kallade tredje vågen av coronapandemin kom den 20 april, för en knapp månad sedan, då 417 covidpatienter vårdades på iva.

Men än kan landets intensivvårdsavdelningar inte andas ut.

– Det är ett fortsatt högt tryck, och efter de här 14–15 månaderna med pandemi har vi en personalgrupp som har jobbat väldigt hårt. Det finns också uppdämda vårdbehov som behöver hanteras, säger Johanna Sandwall.

Kommentarer

 

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev