Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tung expert jämför resistenta bakterier med klimatfrågan

Publicerad: 27 maj 2009, 13:48

Resistenta bakterier kan leda till att medellivslängden i Europa minskar med tio år, enligt antibiotikaexperten Gunnar Kahlmeter.


Läkaren Gunnar Kahlmeter är ordförande för European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing, Eucast. I en intervju i Dagens Nyheter varnar han för att vi är på väg mot en sjukvård utan fungerande antibiotika.

– Det finns inga nya antibiotika i pipelinen. Läkemedelsföretagen är knappast intresserade av att utveckla läkemedel som myndigheterna inför restriktioner på, säger han.

Gunnar Kahlmeter målar upp ett scenario där ingrepp som knä- och höftoperationer samt organtransplantationer inte kommer att kunna genomföras. Samtidigt kommer infektioner som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation att leda till döden betydligt oftare än i dag.

För att förhindra en sådan utveckling anser han att allmänhetens engagemang måste väckas; ungefär som med klimatfrågan.

– Många känner att det här är inte min fråga, det spelar ingen roll vad jag gör. En annan bortförklaring är att vi i Sverige sköter oss bra, resistensen är andra länders problem. Men faktum är att vi har råd att vara föregångare och då är det vår skyldighet att vara det, säger han till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev