Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tung SKL-chef vill utvärdera <BR>insatserna mot svininfluensan

Publicerad: 28 juni 2010, 09:43

Svininfluensan kostade den svenska vården nästan 1,4 miljarder kronor. Nu kommer tunga krav på en oberoende granskning av om insatserna var värda pengarna.


Det är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som har försökt beräkna de svenska kostnaderna för svininfluensan, A(H1N1). Den totala notan landade på 1,38 miljarder kronor. Bara vaccinet kostade 870 miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Sverige var ett av få länder i Europa som satsade på att vaccinera hela befolkningen mot svininfluensa. Nu efterlyser Göran Stiernstedt, chef över SKL:s avdelning för vård och omsorg, en utvärdering av om insatserna låg på en rimlig nivå.

– Den centrala frågan som vi måste försöka besvara är om det verkligen var värt att satsa dessa mycket stora summor skattemedel. Det är pengar som skulle kunna användas till mycket annan sjukvård, säger han till Svenska Dagbladet.

Enligt Göran Stiernstedt måste utvärderingen göras av en oberoende grupp som står fri från SKL, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och andra myndigheter som har arbetat med frågor som rör svininfluensan.

Relaterat material

Vaccin mot svininfluensa kostar en kvarts miljard till

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev