onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tung vårdpolitiker utlovar gratis vaccin mot influensan

Publicerad: 14 augusti 2009, 10:01

Tung vårdpolitiker utlovar gratis vaccin mot influensan Foto: Birgitta Rydberg (fp).

Allt talar nu för att alla svenskar kommer att få vaccinera sig mot den nya influensan utan att betala för det.


Frågan har debatterats flitigt sedan Sverige beslutade om massvaccinering av hela befolkningen. Många från landstingssektorn har visserligen påpekat att de gärna vill att vaccineringen ska vara gratis men att staten då måste gå in och hjälpa till med finansieringen.

Men enligt Birgitta Rydberg (fp), landstingsråd i Stockholm och andre vice ordförande i sjukvårdsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är det nu i praktiken klart att det inte blir några egenavgifter i samband med vaccinationerna.

– De kontakter som SKL haft med landstingen visar att de allra flesta tycker att det är administrativt krångligt att ta in avgifter och att det ligger en viktig samhällsskyddsaspekt i att alla verkligen vaccinerar sig. Och det breda genomslaget får vi bara om det är gratis, säger hon till Dagens Medicin.

Blir det gratis även om staten inte skjuter till pengar?

– Ja, det är min bedömning, även om jag anser att staten borde vara med och finansiera detta eftersom den tjänar på att sjukskrivningarna inte ökar och att tillväxten hålls uppe när vi massvaccinerar.

Enligt SKL:s beräkningar är den totala kostnaden för att ge svenskarna de cirka 18 miljoner vaccindoserna mellan 2 och 3 miljarder kronor.

På torsdag, den 20 augusti, väntas sjukvårdsdelegationen inom SKL besluta att rekommendera landstingen att inte ta ut någon avgift för vaccineringen. Ett beslut som sedan ska bekräftas av SKL:s styrelse dagen efter, den 21 augusti.

Relaterat material

Besked om massvaccinering väntas inom några veckor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev