Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tusentals tyskar tros ha ”vaccinerats” med koksaltslösning

Publicerad: 11 augusti 2021, 05:25

Bland annat många äldre tros ha fått verkningslös koksaltlösning.

Foto: Alernon77/Getty Images

Tusentals personer i norra Tyskland uppmanas att boka en ny dos covidvaccin sedan det uppdagats att en sjuksköterska i stället kan ha injicerat dem med koksaltlösning.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19

Runt 8 500 invånare i distriktet Friesland i förbundslandet Niedersachsen kan vara berörda. De kommer nu att kontaktas, enligt tyska medier.

”Jag är helt chockad av den här händelsen”, skriver lokalpolitikern Sven Ambrosy på Facebook.

Kvinnan var anställd av Röda Korset och arbetade på en vaccinationsmottagning på landsbygden. Uppgifterna om det misstänkta vaccinbytet kom redan i april, men då erkände sjuksköterskan bara att hon bytt ut innehållet i sex ampuller mot koksaltlösning, eftersom de gått sönder. Nu har polisutredningen kommit fram till att det kan röra sig om över 8 500 personer som berörs, rapporterar Der Spiegel.

Läs också: Vårdchefens viktigaste lärdomar under pandemin 

Vaccinbytet ska ha skett under vaccinationer i mars och april. Saltlösning är helt ofarlig men vid den tidpunkten vaccinerades främst äldre personer som därför nu kan ha sämre skydd mot covid-19.

Under utredningen har det kommit fram uppgifter som tyder på att vaccinbytet var medvetet och betydligt mer omfattande än man inledningsvis trott, enligt polisens utredare Peter Beer.

Motivet är oklart, men kvinnan ska enligt polisen ha uttryckt vaccinskeptiska åsikter. Enligt uppgifter till Der Spiegel ska kvinnan i sociala medier ha jämfört covid-19 med influensa och via Whatsapp ha delat en karikatyr som cirkulerade bland konspirationsteoretiker.

Britt-Marie Seibold/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev