Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Två miljoner färre doser från Astra Zeneca

Publicerad: 12 mars 2021, 10:56

Astra Zeneca levererar endast hälften så många vaccindoser som utlovats till EU under de närmaste månaderna.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinI korthet

Totalt går Sverige miste om runt två miljoner doser, enligt Folkhälsomyndigheten.

Orsaken är att de planerade leveranserna av vaccin från USA, Storbritannien och Indien stoppas av exportförbud.

– Jag är besviken, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström om ländernas agerande.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att det innebär att Sverige kan räkna med cirka 2 miljoner färre doser än vad bolaget tidigare hade aviserat.

Prognosen är nu att Sverige totalt under första kvartalet får cirka 900 000 doser i stället för cirka 1,1 miljoner. Under årets andra kvartal räknar Astra Zeneca med att Sverige får 2,7 miljoner doser totalt i stället för 4,5 miljoner, enligt FHM.

Fördröjer arbetet

”Det är beklagligt att vi får färre vaccindoser än vi hade räknat med. Det fördröjer naturligtvis arbetet med att erbjuda alla vuxna i Sverige skydd mot covid-19 även om det är för tidigt att säga om och hur tidsplanen påverkas”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell enligt pressmeddelandet.

Men läkemedelsjättens besked möts inte bara med bistra miner från Sverige. Astra Zeneca gör inte tillräckligt för att leva upp till sina åtaganden när det gäller vaccinleveranser till EU, enligt EU-kommissionären Thierry Breton.

Duger inte

I ett inlägg på Twitter på torsdagskvällen skrev Breton, EU:s kommissionär för den inre marknaden, att Astra Zeneca förvisso gör ansträngningar för att uppfylla sina åtaganden om vaccinleveranser – men de anstränger sig inte tillräckligt.

 

Astravaccinet

Astra Zenecas vaccin är ett av fyra vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det vill säga det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett ”schimpansvaccin”.

Två vaccindoser behövs. Rekommendationen är att den andra dosen ges 9-12 veckor efter dos nummer ett, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier har visat ett bättre immunförsvar om det går längre tid mellan doserna.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinI korthet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev