Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Två nya studier ger stöd för vaginalringen

Publicerad: 24 februari 2016, 14:45

Vaginalringen är den första långverkande behandlingen som minskat afrikanska kvinnors risk för hiv, enligt två randomiserade studier som nyligen presenterats.


Ämnen i artikeln:

Hiv

Unga afrikanska kvinnor är de som främst smittas av hivviruset, men samtidigt är det få av ungdomarna som dagligen vill ta läkemedel för att förebygga infektion, som Dagens Medicin tidigare rapporterat. 

Under en längre tid har därför forskare undersökt om vaginalringar, som utsöndrar läkemedel under en hel månad, kan användas för att hindra smittspridning. Tidigare forskning har inte kunnat visa att sådan behandling har långtidseffekt, men nu kommer en ljusglimt i form av två nya studier som har presenterats på den pågående internationella konferensen om retrovirus och opportunistiska infektioner, CROI 2016.

Den ena visade att förekomsten av hiv var 27 procent lägre hos kvinnor över 21 år som använde vaginalringar med läkemedlet dapivirin, jämfört med individer i kontrollgruppen som saknade medicinering. Hos deltagare över 25 år som bar en vaginalring minskade risken för hiv med 61 procent, enligt forskarna.

– Om man fick ned antalet nyinfekterade unga kvinnor med hälften så vore det fantastiskt, säger Anna Mia Ekström, professor vid Karolinska institutet och som inte själv varit inblandad i de aktuella studierna, till Vetenskapsradion.

Liknande resultat sågs i den andra studien som visade att förekomsten av hivinfektioner minskade med 37 procent hos kvinnor över 21 år med vaginalring. Resultaten är ännu inte publicerade.

Enligt forskarna bakom den första studien hade deltagare över 21 år högst koncentration av läkemedlets aktiva substans i blodet. De föreslår att kvinnorna i den åldern var bättre på att byta ring varje månad jämfört med yngre individer, och att det kan bidra till att kvinnor mellan 18 och 21 år saknade effekt av behandlingen. Även i den andra studien uppvisade kvinnorna i samma åldersgrupp en låg skyddseffekt av vaginalringen, 15 procent.

Behandlingen testades på fler än 4 000 kvinnor i flera afrikanska länder. Studien som redan har publicerats pågick mellan 2012 till 2015, medan den andra startade 2012 och de slutliga analyserna är ännu inte helt klara.

Vaginalringen har utvecklats av organisationen IPM, International partnership for microbicides.

Läs mer i abstract:

J.M. Baeten med flera. Use of a vaginal ring containing dapivirine for HIV-1 prevention in women. New England Journal of Medicine, publicerad online den 23 februari 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1506110. 

Relaterat material

Vaginalgel skyddade mot hiv

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hiv

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev