lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tydlig ökning av covidpatienter på iva

Publicerad: 15 oktober 2020, 12:54

31 patienter vårdas inom intensivvården just nu på grund av covid-19, vilket innebär en tydlig ökning jämfört med i september. Foto: GettyImages

På kort tid har antalet patienter på intensiven som vårdas för covid-19 fördubblats. Enligt Socialstyrelsen är ökningen förväntad.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenSocialstyrelsenFolkhälsomyndighetenIntensivvård

Antalet patienter som vårdas inom intensivvården på grund av covid-19 är nu uppe i 31. Det innebär en kraftig ökning jämfört med hur det var för bara en månad sedan, då bara 16 patienter vårdades på iva på grund av covid-19 och tre dagar dessförinnan då siffran var nere i tolv.

”Vi kan se en långsam ökning av patienter i slutenvården och intensivvården. Detta är förväntat utifrån den ökande smittspridningen i samhället som har rapporterats av Folkhälsomyndigheten. Just nu får vi inga rapporter från regionerna om betydande påverkan i sjukvården på grund av covid-19. Dock finns en större oro inför framtiden hos majoriteten av regionerna jämfört med vad som har rapporterats under augusti och september”, skriver Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, i en kommentar till TT.

Dagens siffror från sjukvården går dock inte att jämföra med slutet av april, då fler än 550 patienter erhöll intensivvård på grund av coronaviruset.

Vid dagens pressträff visade Folkhälsomyndigheten statistik för smittspridningen med exempel från Stockholm, Uppsala och Örebro. Förra veckan sågs en tydlig ökning, som till stora delar förklaras av sociala aktiviteter bland yngre vuxna, sa Anders Tegnell. 

Tre nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 5 910 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 102 407 personer bekräftats smittade.

TT och Dagens Medicin

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev