Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Tyskland inför krav på mässlingsvaccinering

Publicerad: 15 november 2019, 09:49

Foto: GettyImages

Från och med i mars nästa år måste barn i Tyskland vara vaccinerade mot mässling när de börjar i förskola eller skola. Föräldrar som struntar i det riskerar att få böta upp till 2 500 euro, närmare 27 000 kronor.


Den nya lagen godkändes av parlamentet på torsdagen, efter flera månaders debatt där läkare uttalat sig både för och emot en lagreglering, rapporterar tyska medier.

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Innan vaccinet utvecklades och började användas på 60-talet dog omkring 2,6 miljoner människor varje år. Sedan dess har flera länder kunnat förklara sjukdomen så gott som utrotad.

Men på senare tid har myndigheter på flera håll i Europa tvingats vidta nya åtgärder sedan antalet fall ökat, mycket på grund av en tilltagande skepsis mot vacciner.

I Tyskland, där 543 fall av sjukdomen rapporterades under 2018, betraktas mässlingen som endemisk, det vill säga att det sker återkommande inhemska utbrott om än mindre sådana.

Lagen om vaccintvång har omfamnats av kristdemokratiska CDU och dess regeringspartner, socialdemokratiska SPD. Den har dock kritiserats av De Gröna, som inte har någonting emot vaccinering men som förespråkat informationskampanjer snarare än lagtvång.

Lagen har även mött kritik från andra håll.

– Lagen är onödig, ineffektiv och inte i linje med konstitutionen, säger barnläkaren Steffen Rabe till Deutsche Welle, och hänvisar till rätten till kroppslig integritet.

Andra experter har dock ställt sig bakom tvång som det mest effektiva sättet för att undvika en framtida epidemi. Hälsominister Jens Spahn försvarar lagen med att den syftar till att skydda barn från sjukdomen.

– Frihet innebär också att inte behöva utsättas för onödiga risker, och det är precis därför, utifrån önskan att upprätthålla friheten, som detta är en bra lag eftersom den skyddar frihet och hälsa, säger Spahn enligt DW.

Trots larmen har Tyskland fortfarande en relativt hög vaccinationsgrad. Av de som myndigheterna anser bör vaccineras fick 93 procent den andra dosen av vaccinet under 2018, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Motsvarande siffra i Sverige var 95 procent, vilket är vad WHO rekommenderar för att uppnå så kallade flockimmunitet.

– Det är en liten skillnad. Men problemet med att ligga lite grann under målet är att man successivt över tid samlar ihop en större grupp som inte är immuna, förklarar Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Även om han inte tycker om tvångsmedel, har Anders Tegnell ändå en viss förståelse för det tyska beslutet.

– Det här är en fråga som har diskuterats väldigt mycket, och man måste se det i den lokala kontexten. I Sverige har vi ett väldigt högt förtroende för vaccinationsprogrammet med väldigt hög täckningsgrad, så här vore ett liknande beslut direkt kontraproduktivt. Men så ser det inte ut i Tyskland och det måste man ha respekt för.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev