Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ultraljud missade mikrocefali hos foster

Publicerad: 31 mars 2016, 08:00

Det finns misstankar om att zikaviruset kan orsaka microcefali, ett onormalt litet huvud.

Foto: Thinkstock

Trots tre ultraljud upptäcktes inte att fostret var drabbat av mikrocefali, ett onormalt litet huvud. Först med magnetkamera såg läkarna hjärnskadan.


En studie som gjorts på en finländsk kvinna boende i USA visar att det kan vara svårt att upptäcka mikrocefali hos foster vid vanliga ultraljudsundersökningar.

Kvinnan smittades av zikaviruset, som forskarna misstänker har ett samband med sjukdomen, under en resa i Mexiko, Guatemala och Belize i november förra året.

Under den tidiga graviditeten utfördes tre ultraljud, som inte kunde visa att fostret drabbats av mikrocefali.

I vecka 16 var fostrets huvudomfång i 47:e percentilen, där 50 är ett genomsnitt. I vecka 20 hade det krympt till 24:e percentilen. Men det är ändå inte tillräckligt för att klassas som onormalt.

Först vid en magnetkameraundersökning upptäcktes omfattande hjärnskador hos fostret, och på grund av det gjorde kvinnan abort veckan efter.

– Vår studie visar att läkare borde vara försiktiga med att försäkra patienter (att fostret är friskt) efter normala ultraljudsundersökningar tidigt i graviditeten, säger Adre du Plessis, en medförfattare i studien som publicerats i New England Journal of Medicine.

Kvinnan hade viruset i kroppen ovanligt länge, drygt tio veckor, till skillnad från det normala som är fem till sju dagar. Det väcker frågan om det skulle kunna finnas ett samband mellan hur länge infektionen pågår och risken för fostret.

En obduktion av fostret visade också en hög koncentration av zikaviruset i dess hjärna, navelsträng och i moderkakan. En annan av forskarna bakom studien, Roberta DeBiasi, ser det som oroande och säger att det kan innebära att viruset kan gömma sig för immunförsvaret där.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev