Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Undantagstillstånd utlyst i ebolans spår

Publicerad: 31 juli 2014, 10:46

En sjuksköterska från Läkare utan gränser tar emot en man i Sierra Leone med misstänkt ebola-smitta.

Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

I Sierra Leone råder nu undantagstillstånd till följd av den allvarliga ebola-epidemin. Polis och militär sätts in i kampen mot utbrottet.


Ebola-utbrottet i Västafrika har kallats för det värsta någonsin. Enligt nya uppgifter från TT på torsdagseftermiddagen räknar världshälsoorganisationen WHO nu med sammanlagt minst 729 dödsfall av drygt 1 300 registrerade fall i Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Regeringarna i de drabbade länderna kallar situationen för ett nödläge. I Liberia stängs skolor, och statligt anställda som kan undvaras får en påtvingad ledighet under en månads tid. Fredagen den 1 augusti har utlysts som en arbetsfri dag, och ska användas till att desinficera publika utrymmen. Enligt uppgifter på en webbplats för regeringen i Liberia, kommer ett antal samhällen sannolikt också att sättas i karantän för att förhindra ytterligare spridning av smittan.

– Hälsoministeriet och relevanta aktörer kommer också att överväga kremering av alla offer för det dödliga ebolaviruset. Denna åtgärd syftar till att skydda mot obehörig hantering av de döda och förorening av vatten, säger Liberias president Ellen Johnson Sirleaf som citeras på hemsidan.

Kort efter att Liberias regering presenterat ett antal åtgärder i kampen mot utbrottet utlyste grannlandet Sierra Leone undantagstillstånd, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till uttalanden från landets president Ernest Bai Koroma. Vid undantagtillstånd kan myndigheter sätta in särskilda åtgärder, som annars inte vore lagliga.

I Sierra Leone sätts polis och militär sättas in för att förhindra att människor rör sig från eller till utbrottsdrabbade områden, som kommer att sättas i karantän. Representanter för myndigheterna ska dessutom gå från hus till hus för att söka smittade.

Styrkorna ska också stötta sjukvårdspersonal och hjälparbetare så att de inte ska hindras i sitt arbete. Enligt Reuters har det förekommit en del attacker mot sjukvårdspersonal. Bland de hjälporganisationer som finns på plats finns Läkare utan gränser.

I morgon, fredag, planeras ett krismöte i Guinea med företrädare för de drabbade länderna.

Relaterat material

Ingen extra beredskap för ebola i Sverige

Läkare avled i kampen mot ebola

Gränser stängs i Liberia

Ebola-läkare smittad

Nya fall av Ebola i Västafrika

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev