Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Upphandlingsmiss kan ge brist på vaccin

Publicerad: 6 september 2017, 09:30

UPPDATERAD Spädbarn riskerar att bli utan vaccin nästa sommar eftersom landstingen missat ett glapp i en upphandling.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneFolkhälsomyndighetenRegion Örebro LänSKRRegion Jönköpings länLandstinget i VärmlandLandstinget i Kalmar länStockholms läns landstingRegion ÖstergötlandLandstinget SörmlandLandstinget BlekingeRegion Gotland

Region Skåne ska sköta en ny och stor nationell upphandling av vacciner till barnvaccinationsprogrammet. Men avtalen kommer inte att börja gälla förrän i januari 2019. Det innebär att en rad landsting, vars avtal om vaccin går ut under sommaren 2018, står utan vaccin till nyfödda under sex månader.
Dessutom är det fortfarande oklart vem som ska upphandla vaccin till skolhälsovården.

Det var sjukvårds- och landstingsdirektörerna som i våras fattade beslut om att ge Region Skåne ansvaret för vaccinupphandlingen, men oklarheterna om glappet i avtalen och hur skolhälsovården ska försörjas med vaccin har väckt oro hos såväl barnhälso- som skolhälsovårdsöverläkare.

Även Folkhälsomyndigheten har fått upp ögonen för läget.

– Jag är väldigt orolig för den här situationen, säger Ann Lindstrand, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten har dock inget inflytande över själva upphandlingen.

– I dag finns ingen lösning, men vi från Folkhälsomyndigheten har lyft frågan och vill ha en vettig diskussion så att detta löses. Jag planerar även en nationell telefonkonferens med berörda parter och socialdepartementet, säger Ann Lindstrand.

Leif Ekholm, barnhälsovårdsöverläkare i Region Örebro län, har tidigare suttit med som expert i de upphandlingar som regioner, landsting och kommuner gjort via SKL:s inköpscentral Kommentus sedan 2014. Han tycker att det nya upphandlingsbeslutet är illa underbyggt.

– Ingen kan förklara varför det blivit så här. Det är skrämmande dåligt skött. Nu måste man snabbt se till att säkra vaccinförsörjningen både för skolhälsovården och för de minsta barnen, som riskerar att stå utan under den avtalslösa perioden, säger han.

Enligt Hans Karlsson, chef för SKL:s avdelning för vård och omsorg, finns nu ett förslag om att låta SKL:s inköpscentral Kommentus ta ansvar för upphandlingarna till den kommunala elevhälsan medan Region Skåne tar den del som omfattar barnhälsovården.

– Det finns både för- och nack­delar med att dela på upphandlingen på det här sättet. Det är upp till huvudmännen att besluta, säger han.

Leif Ekholm tycker att det är fel att dela upp barn- och skol­hälso­vården i olika upphandlingar eftersom vaccinationsprogrammet är ett och samma, oavsett om barnen går i förskola eller skola.

Om barnhälsovården i regioner och landsting nu ska fatta en lång rad korta avtal om vaccin med läke­medels­före­tagen under 2018, kan detta stå dem dyrt, tror Leif Ekholm.

– Det är inte klokt att skifta ut avtalen på det här sättet. Nu är det upp till läkemedelsbolagen om de vill visa goodwill, säger han.

Orsaken till att Region Skåne fått uppdraget att göra upphandlingarna om vaccin är att de har bra egna avtal med vaccintillverkare, där det ingår en bättre beredskap och omsättningslager. Bättre lagerhållning skulle minska riskerna för att barn- och skolhälsovården står utan vaccin, något som skett flera gånger.

Upphandlingsansvarig i Region Skåne,skriver i ett mail till Dagens Medicin att nästan alla landsting nu lämnat fullmakter som ger regionen rätt att sköta upphandlingarna till barnhälsovården och att Region Skåne hoppas att upphandlingen kan göras så att tillgången av vaccin säkerställs.

Saknar ramavtal om vacciner

De saknar ramavtal om barnvacciner nästa sommar:

■ Jönköpings län
■ Värmland
■ Örebro län
■ Kalmar län
■ Stockholms län
■ Östergötland
■ Sö­rm­land
■ Blekinge
■ Gotland
■ Tiohundra

Vissa vårdgivare kan ha löst vaccinfrågan utanför ramavtalet.

Källa: Rikshandboken barnhälsovård

(Uppdaterad 13 september 2017)

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News