Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Upprepad covid-testning ska stoppas

Publicerad: 19 november 2020, 10:48

Johan Nilsson/TT

Undvik att testa dig om du inte har symtom på covid-19, uppmanar Folkhälsomyndigheten, som nu vill se till att testning av rätt personer prioriteras.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenFolkhälsomyndigheten

T


Efterfrågan av covid-19-tester är just nu i flera regioner större än tillgången – trots ökad kapacitet. Därför vidtar Folkhälsomyndigheten en rad åtgärder för att se till att de med störst behov av ett test får möjligheten.

Bland annat kommer bokningssidor på nätet att kunna spärras tillfälligt för att motverka upprepad testning.

”Testning ska bara genomföras om man har symtom associerade med covid-19 som inte går över på ett dygn och som inte beror på någon annan känd orsak, till exempel allergi eller migrän”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Orsaken till den höga efterfrågan är både att coronaviruset har ökat i Sverige, men även att andra luftvägssjukdomar också är vanliga under vinterhalvåret.

Regionerna samt externa analyslaboratorier ska också öka bemanningen för att kunna utföra fler tester. Dessutom ska fler upphandlingar göras av både laboratoriekapacitet och andra delar av testproceduren för testning av pågående covid-19-infektion under 2021.

I dag är ungefär hälften av de analyser som görs upphandlade av Folkhälsomyndigheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev