Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Uppsalas vaccinerbjudande lockar stockholmare

Publicerad: 3 augusti 2021, 12:12

Region Uppsalas Erik Sköldenberg uppmanar unga att vaccinera sig mot covid-19. Det finns gott om vaccin och många lediga tider.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Region Uppsala bjuder in hela Sverige att komma och vaccinera sig mot covid-19. Men intresset är svagt – 1 500 lediga tider finns denna vecka.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion Uppsala

Erbjudandet gäller vaccin mot covid-19 från Moderna som Region Uppsala har gott om. 

– Vi vill använda det vaccin som vi har och inte bygga lager. Jag tror inte att vi är ensamma om det, men vi kanske är den enda som gått ut aktivt och försökt få andra att komma, säger Erik Sköldenberg, chefsläkare och produktionsansvarig för vaccinationerna i Region Uppsala.

Läs mer: Akademiska sjukhusets nya direktör: ”Vi behöver hitta vår roll på vårdmarknaden 

Det nationella erbjudandet skickades ut i går, måndag, och så här cirka ett dygn senare har 340 utomlänsbor bokat vaccinationstid de närmaste veckorna. I skrivande stund finns 1 500 lediga tider bara i denna vecka.

– Det är nästan bara stockholmare, och några få västmanlänningar som har bokat. Huvudsakligen i åldersgruppen 18-29 år. Det är mycket glädjande för ungdomar är dåliga på att vaccinera sig, säger Erik Sköldenberg.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att det är svårt att locka yngre att vaccinera sig. Flera regioner kör riktade kampanjer i bland annat sociala medier för att få unga att kavla upp ärmen.

– Det är fortfarande 30 procent som varken har vaccinerat sig eller bokat in sig för vaccin i den yngre åldersgruppen. Ungdomarna har kanske inte insett att det här är viktigt, säger Erik Sköldenberg. 

Läs mer: Västmanland hjälper Gotland vaccinera besökare 

Hållbarhetstiden för vaccin ligger på ungefär en månad. Att slänga doser är inte aktuellt men Region Uppsala funderar på att tacka nej till flera leveranser.

– Vi ska diskutera hur vi gör, men blir det inte mer åtgång finns det ingen anledning att ta hem mer vaccin till oss, Erik Sköldenberg. 

Staten ersätter regionerna med ett schablonbelopp om 275 kronor per given dos vaccin, oavsett var den vaccinerade bor.

Modernas mRNA-vaccin är inte godkänt för personer under 18 år.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion Uppsala

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev