Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Upptäckt av nya antivirala substanser

Publicerad: 12 maj 2014, 12:54

Biomedicinaren Mårten Strand har upptäckt nya antivirala substanser som kan hjälpa mot potentiellt dödliga virus.


Snart försvarar Mårten Strand sin avhandling om upptäckten av antivirala substanser mot adenovirus och herpes simplex virus. I ett kemiskt bibliotek med 9 800 molekyler fann han tillsammans med kollegor en hämmande substans som de kallar benzavir-1. Substansen var aktiv mot alla adenovirustyper som den testades emot. Jämfört med den läkemedelssubstans som används i dag, cidofovir, var den ungefär fem gånger mer effektiv, enligt avhandlingen.

– Det här är mycket viktiga resultat eftersom vi i dag saknar bra läkemedel mot många potentiellt dödliga virusinfektioner, som framför allt drabbar barn och även vuxna som av olika anledningar har ett nedsatt immunförsvar, säger Mårten Strand, doktorand vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Benzavir-1  förbättrades ytterligare när forskarna förändrade dess struktur, då kallad benzavir-2. Denna substans hämmade även herpes simplex-virus.

I forskningen har Mårten Strand och hans kolleger även identifierat vilken del molekylen som ger upphov till den antivirala aktiviteten.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev