Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Urin kan skvallra om tuberkulos

Publicerad: 15 december 2017, 07:40

UPPDATERAD. Nu kommer nytt stöd för att infektionssjukdomen tuberkulos kan upptäckas med ett enkelt urintest. Fynden har publicerats i tidskriften Science Translational Medicine.


Ämnen i artikeln:

TuberkulosHiv

Testet riktar sig till personer som inte har hiv. Det är nämligen svårare att detektera tuberkulos hos patienter som inte har ett nedsatt immunförsvar.

Svenska forskare har tidigare visat att det går att upptäcka aktiv tuberkulos i urin hos patientgruppen. Och nu kommer alltså ytterligare fynd på området som stärker den bilden.

Tuberkelbakterier påverkar främst luftvägarna och kan exempelvis orsaka kronisk hosta och slembildning. Sjukdomen är ovanlig i Sverige men desto mer förekommande i Afrika och Sydostasien.

Urintestet i studien identifierar en särskild sockermolekyl som delvis täcker yttre skiktet av tuberkelbakterien.

När det testades på 48 patienter från Peru – som man visste hade tuberkulos – var sensitiviteten högre än 95 procent, vilket betyder att infektionen nästan upptäcktes hos alla. Testet kunde också identifiera friska personer, det vill säga att specificiteten var bra.

Forskarna fann även att högre koncentrationer av sockermolekylen i urin kopplades till högre nivåer av bakterier och en svårare sjukdomsbild.

Urintestet kan ha potential som screeningmetod, skriver det internationella forskarlaget bakom studien. Nästa steg är att utvärdera testet före och efter behandling för att se om eventuella förbättringar kan detekteras.

Läs mer i abstract:

Luisa Paris med flera. Urine lipoarabinomannan glycan in HIV-negative patients with pulmonary tuberculosis correlates with disease severity. Science Translational Medicine, publicerad online den 13 december 2017. DOI: 10.1126/scitranslmed.aal2807

Artikeln är uppdaterad med information om studien som delvis svenska forskare står bakom.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TuberkulosHiv

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev