Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Urvalsstudie: Barn sällan långvarigt sjuka i covid-19

Publicerad: 5 augusti 2021, 05:43

Endast ett litet antal barn upplever långvariga symtom efter covid-19, enligt en urvalsstudie. Arkivbild.

Foto: Johana Svensson/Bildbyrån

Barn får sällan långvariga symtom efter covid-19. Efter sex dagar är de allra flesta helt symtomfria, visar forskning. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Vissa vuxna drabbas av långvariga symtom i samband med covid-19. Barn kan också drabbas, men det är inte alls lika vanligt. Det konstaterar forskare vid King's College London efter att ha låtit föräldrarna till 1 734 barn som utvecklade symtom i samband med covid-19 rapportera barnens symtom i en app.

Läs mer: Vården har fått kunskapsstöd om postcovid 

Resultatet, som nu redovisas i The Lancet Child & Adolescent Health, visar att de allra flesta var symtomfria redan efter sex dagar och att bara 77 barn, motsvarande 4,4 procent, hade symtom som varade fyra veckor eller längre.

Det är en urvalsstudie, där bara barn och unga vars sjukdomslängd var rapporterad av anhöriga och kalkylerbar ingick. Två tredjedelar av de infekterade barnen och ungdomarna togs därför inte med i studien. 

Forskarna använde en app där uppgifter om fler än 250 000 barn mellan 5 och 17 år gamla som drabbats av covid-19 finns samlade. I den aktuella studien samlade forskarna in uppgifter från 1 734 barn, som drabbades av bekräftad covid-19 mellan september i fjol fram till och med februari i år. Det innebär att det kan röra sig om tidigare varianter av sars-cov-2 som varit mindre smittsamma än delta.

Den genomsnittliga sjukdomstiden med symtom var sex dagar och i snitt rapporterade barnens föräldrar tre symtom per barn under den första veckan. 4,4 procent av barnen hade symtom som varade fyra veckor eller längre, men efter åtta veckor var 98,2 procent av barnen helt symtomfria.

Det vanligaste symtomet bland de barn som fortfarande hade symtom efter fyra veckor var trötthet (84 procent). Huvudvärk och förlust av smak och lukt var också vanligt förekommande. Äldre barn var oftare sjuka länge än yngre.

Studien visar också att andra sjukdomar, som förkylning och influensa, oftare resulterar i långvariga symtom bland barn än covid-19.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-08-09

”Fel!  Fel!!  Fel!!! DM. Med den rubriken invaggar ni politiker och kolleger att lång-COVID är en bagatell. Men ingen patientgrupp i detta land har blivit så illa behandlade och nonchalerade som unga tjejer och en del pojkar med trötthetssyndrom.  Besvären finns beskrivna redan efter Asiaten 1958. Patienterna hänvisades till psykiatrin.

Som TWAR- forskare vid sekelskiftet kunde jag visa att den besvärande tröttheten orsakades av en kvardröjande rinosinuit.  Rappakalja sa mikrobiologerna och infektionsläkarna nonchalerade patienterna.

Sedan tio år har jag försökt hjälpa dessa ungdomar som fått sin tonårstid förödd.  Vi har kallat det att väcka Zombies och firat med en flaska vin när vi lyckats.

 

Nu försöker jag hjälpa 21 barn och ungdomar med lång-COVID i åldern 5 till 18 år, varav 15 är flickor. Det helt dominerande besväret är orkeslöshet ofta kombinerat med koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Gastrointestinala besvär är betydligt vanligare än luftvägsbesvär. Flertalet har varit sjuka sedan våren 2020. Skolfrånvaron har varit mycket stor, flera årslånga, andra har gått några dagar eller timmar i veckan. Flertalet har helt förlorat sitt sociala nätvärk. Jag har för avsikt att efter uppföljning redovisa en fallserie.

I den refererade engelska urvalsstudien kan man under sammanfattning läsa: Ihållande sjukdom har rapporterats; dess förekomst och egenskaper är dock oklara. Man har studerat insjuknandet som domineras av luftvägsbesvär, inte den svåra tiden som kommer först efter undersökningens observationstid dvs upp till månader senare. Det är en annan sjukdom med inslag av hyperinflammation, MIS-C , Multisystem Inflammatory Syndrome in Children.

Varför skriver inte pressen om denna katastrof. Jag har inte sett att varken DM eller LT kommenterat Barnombudsmannens rapport (30 juni). I stället refererar DM en engelsk studie som bagatelliserar lång-COVID hos barn med konstaterandet; Studien visar att andra sjukdomar, som förkylning och influensa, oftare resulterar i långvariga symtom bland barn än covid-19. Skäms DM!

Men hur vanlig är lång-COVID med invalidiserande besvär bland barn? Jag får mail från hela landet men det säger inget. Folkhälsomyndigheten har ingen kontroll och Astrid Lindgrens sjukhus vet inte. Det förefaller som att Facebook gruppen, ”Barn drabbade av covid-19”, från föräldrar till lång-COVID sjuka barn har bättre statistik. 1200 medlemmar och en subgrupp med 109 familjer till barn som varit sjuka i mer än tolv veckor.

Nobody knows the trouble I´ve seen.

Göran Falck, docent i allmänmedicin

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev