Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

USA kan öka krav på bakteriedödande

Publicerad: 17 december 2013, 08:45

UPPDATERAD I framtiden kan tillverkare av antibakteriella tvålar och duschkrämer tvingas visa att produkterna hindrar smitta effektivare än tvål och vatten.


Ett förslag om skärpta regler har lagts fram av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA, skriver TT.

De antibakteriella kemikalierna i produkterna kan påverka människors hormoner och bidra till en utveckling av bakterier som är svår att kontrollera, enligt myndigheten.

För att få fortsätta att sälja sina produkter måste företagen kunna visa att produkterna är säkra,  och effektivare än tvål och vatten för att förebygga infektioner och hindra smitta, enligt FDA:s nya krav. Miljontals amerikaner använder produkterna trots att bevis saknas för att de är mer effektiva än tvål och vatten.

Två amerikanska branschorgan har i ett gemensamt uttalande sagt sig vara  förbluffade  över FDA:s slutsatser att bevis för effektiviteten saknas och hänvisar, enligt TT, till  dussintals  studier.

I Sverige avråder nu både Läkemedelsverket och Smittsskyddsinstitutet från användning av produkterna, rapporterar TT. Triklosan, triklokarban och silverpartiklar kan vara hälsofarliga och kan göra bakterier mindre känsliga för antibiotika.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev