torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Utbrott av campylobakter utreds

Publicerad: 30 november 2018, 12:59

Foto: Erik Naesstrom /Mostphotos

Antalet fall av campylobakter ökar, varnar Folkhälsomyndigheten. Tillsammans med andra myndigheter utreds utbrottet för att kunna spåra en källa och vidta åtgärder. Smittkällan misstänks vara färsk kyckling.


Folkhälsomyndigheten varnar för att allt fler svenskar insjuknar efter att ha smittats av campylobakter, en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer.

– Det finns en naturlig variation över året och den här tiden på året ska det normalt vara lågsäsong. Men i stället för att peka ner, pekar kurvan över antalet fall brant uppåt. Vecka 46 registrerades 89 fall av smitta och veckan därpå 112 fall. Det ska jämföras med runt 50 fall per vecka motsvarande period förra året, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fått signaler om förhöjd förekomst av campylobacter i kycklingflockar, säger Anneli Carlander.

I samband med förra utbrottet, som började hösten 2016 och klingade av på våren 2017, smittades runt 5 000 svenskar. Till slut identifierade branschen vissa problem i produktionen, bland annat med rengöringen av transportburar. Åtgärder vidtogs och antalet smittade minskade till slut.

Men nu tycks alltså problemen vara på väg tillbaka. Vad som är orsaken denna gång är okänt, men Folkhälsomyndigheten vill att branschen vidtar åtgärder för att få ner antalet smittade.

– Förra gången fick vi viss kritik för att vi reagerade för långsamt. Nu vill vi uppmärksamma detta och vår signal är att man måste följa upp det här och vidta åtgärder, säger Anneli Carlander.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev