Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Utredning om gratis vattkoppsvaccin återupptas

Publicerad: 11 november 2022, 07:00

Efter flera år har utredningen om vattkoppsvaccin skulle ingå i det nationella vaccinationsprogrammet återupptagits. FHM ska bland annat se över hur effektivt och säkert vaccinet är och göra hälsoekonomiska beräkningar.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Pandemin satte stopp för utredningen om att införa gratis vattkoppsvaccin till alla barn. Nu rullar det i gång igen.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenVaccinToppnyheter

T


– Det är en av de få, stora barnsjukdomar som vi ännu inte vaccinerar mot, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Redan 2018 startade Folkhälsomyndigheten en utredning om vaccination mot vattkoppor skulle ingå i det nationella vaccinationsprogrammet. Men pandemin satte allt på paus.

Efter flera år har utredningen nu återupptagits. Myndigheten ska bland annat se över hur effektivt och säkert vaccinet är och göra hälsoekonomiska beräkningar.

Tyskland, USA, Kanada, Finland och Island är länder som redan erbjuder en allmän vaccinering av barn mot vattkoppor.

– Vi vet att vattkoppsvaccinet är väldigt effektivt. I USA har man vaccinerat barn länge. Förekomsten av utbrott minskar väsentligt, säger Sören Andersson.

Något som dock skulle kunna tala emot en allmän vaccinering i Sverige är sjukdomens allvarlighetsgrad, enligt Sören Andersson.

– Den är relativt lindring jämfört med en del andra sjukdomar som vi vaccinerar emot. Men den är inte harmlös. Vi har ett antal fall som behöver läggas in på sjukhus varje år. Det är även väldigt mycket vabbande, säger han.

Sören Andersson menar att det nu är viktigt att Sveriges regioner får ett underlag kring vaccinering mot vattkoppor framöver.

– Det rör på sig lite. Det finns en risk annars att vi hamnar i ett läge där regionerna tar egna initiativ och det blir ojämlikt, säger han.

Folkhälsomyndigheten hoppas att utredningen är klar före sommaren 2023. Ett slutgiltigt beslut tas dock av regeringen.

TT: Om ni skulle rekommendera att vattkoppor tas med i det nationella vaccinationsprogrammet. När skulle det tidigast kunna ske?

– Det är tveksamt om det skulle kunna vara på plats till 2024. Kanske mer realistiskt till 2025, säger Sören Andersson.

Folkhälsomyndigheten utreder även parallellt om vaccination mot bältros, som orsakas av samma virus, kan ingå i ett särskilt vaccinationsprogram för äldre.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev