Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccin rekommenderas från 16 års ålder

Publicerad: 22 juni 2021, 11:15

– Vaccinera barn ska man inte göra i onödan, det återstår studier att göra för barn yngre än 16 år innan man kan vaccinera dem, sa Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Vaccin mot covid-19 kommer att erbjudas även 16- och 17-åringar, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinFolkhälsomyndighetenCovid-19

Den rekommenderade åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 sänks från 18 till 16 år. Det innebär att samtliga elever på gymnasieskolan omfattas, likaså vissa barn i grundskolan.

– Vi har tre skäl att vaccinera unga. För det första: vaccin skyddar individen mot sjukdom. För det andra minskar det risken för smittspridning mellan ungdomar. För det tredje minskar det smittspridning till andra grupper i samhället, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff på tisdagen.

– När man är i åldrarna 16-17 år har vi sett studier att man kan drabbas av allvarliga symptom. Och då har vi jämfört dessa med de lindriga biverkningarna från vaccinet, sa Johan Carlsson. Han sa också:

– Det här är ett led för att trycka ner smittan generellt och för att skydda särskilt sköra barn, inte bara för att få barn att få gå tillbaka till skolan. 

Elever skulle kunna få gå i väg från undervisningen för att vaccinera sig, enligt utbildningsminister Anna Ekström. Rekommendationen gäller också barn från tolv år med vissa medicinska tillstånd. Sannolikt kommer vaccinationerna hanteras av skolhälsovården. 

– Vaccinera barn ska man inte göra i onödan, det återstår studier att göra för barn yngre än 16 år innan man kan vaccinera dem, sa Johan Carlsson.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev