Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccination mot influensa bland äldre ifrågasätts

Publicerad: 17 februari 2010, 10:52

Vaccination mot influensa bland äldre ifrågasätts

Foto: Foto: Photos.com

Det finns inga bevis för att äldre blir friskare av vaccination mot säsongsinfluensan, enligt en rapport från Cochrane-institutet.


Ansedda Cochrane-institutet har gjort en genomgång av ett stort antal olika studier. Slutsatsen är att det inte går att dra några slutsatser om att influensavaccin hjälper personer över 65 år.

– Nästan alla studier är av låg kvalitet, även de som publiceras i de bästa tidskrifterna. Men inte nog med det, forskarna drar dessutom ofta överdrivna slutsatser som inte har stöd i deras egna data. De studier som är sponsrade av läkemedelsindustrin kommer genomgående fram till att vaccin har större verkan än då studierna är statligt finansierade, säger Thomas Jefferson, epidemiolog och en av författarna till den nya rapporten, till Svenska Dagbladet.

Nu efterlyser Cochrane-institutet fler statligt finansierade studier som sträcker sig över flera år.

– Innan dessa är klara finns det anledning för myndigheterna att utvärdera alternativa strategier mot säsongsinfluensa. Dit hör bättre hygien, bättre ventilation och tillgång till bra och hälsosam mat, säger Thomas Jefferson till tidningen.

Rekommendationen i Sverige är att alla över 65 år ska ta vaccin mot säsongsinfluensan. Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting, är inte imponerad av slutsatserna i den nya forskningsgenomgången.

– Det är en klar förenkling att påstå att det inte finns studier som visar på skyddseffekt. Sådana studier finns men det gäller unga människor. Att göra lottade studier på äldre eller riskgrupper vore oetiskt, säger han till Svenska Dagbladet.

Läs abstract:

”Vaccines for preventing influenza in the elderly (Review)” 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev