måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccinationsglapp orsakar utbrott i Europa

Publicerad: 25 april 2017, 07:03

Foto: Thinkstock

Ovaccinerade personer i Europa har lett till mässlingsutbrott i flera länder.

Ämnen i artikeln:

Vaccin

– Vi är oroliga över motståndet mot vaccin, säger Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s forskningschef Mike Catchpole.

Under de två första månaderna i år rapporterades mer än 1 500 fall av mässlingen i Europa. I tio länder — Österrike, Belgien, Kroatien, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Rumänien, Spanien och Sverige — är antalet mer än dubbelt så många som under samma period förra året.

– I de flesta länderna inom EU pratar vi inte om höga tal, även om ökningen är kraftig, säger Mike Catchpole.

I Rumänien har över 3 000 personer smittats sedan september. Den snabba spridningen har gjort att vaccineringen av barn tidigarelagts till nio månaders ålder. Men i Sverige, där utbrottet inte är särskilt stort, vaccineras barn fortsatt vid 18 månaders ålder.

ECDC tror att en stor orsak till att smittan fått fart är en skepsis mot vaccin, som myndigheten ser som ett problem.

– Ganska många smittade är över 20 år gamla. En del av förklaringen är en oro för att vaccinet inte skulle vara säkert, vilket är helt ogrundat, säger han.

Mässlingen är den mest smittsamma sjukdomen som forskarna känner till, men har man väl haft den är man immun.

– Jag gissar att den pågående ökningen kommer att begränsas, genom naturlig immunisering men också ökade ansträngningar att nå ovaccinerade. Men både vi på ECDC och kollegorna på världshälsoorganisationen WHO anser är att mässlingen är en sjukdom som skulle kunna utrotas. Den påverkar bara människor och vi har ett fantastiskt effektivt vaccin, så det borde vara målet. De senaste månadernas fall gör att vi måste anstränga oss om vi ska nå det målet, säger han.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev