Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccinationsplan mot apkoppor tas fram

Publicerad: 15 juni 2022, 09:59

Folkhälsomyndigheten ska ta fram en nationell plan för vaccination mot apkoppor. På bilden syns en vaccinspruta mot covid-19. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige har tillsammans med andra EU-länder beställt vaccin mot apkoppor. Nu får Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell plan för hur en eventuell vaccination mot viruset ska gå till.


Ämnen i artikeln:

ApkopporVaccinFolkhälsomyndighetenLena HallengrenToppnyheter

Det rör sig inte om någon plan på en så kallad allmän vaccination, skriver regeringen i ett pressmeddelande, utan om en möjlig vaccination av vissa individer.

”Sverige ska ha god beredskap och vidtar de åtgärder som krävs för att effektivt motverka fortsatt spridning av apkoppsviruset”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Sverige är med i det EU-gemensamma inköpet av vaccin mot apkoppsvirus. Totalt rör det sig om 110 000 doser som ska beställas och Sverige ska få en proportionerlig andel av doserna utifrån befolkningsmängden.

”EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och därför deltar Sverige i EU-gemensamma inköp av vaccin mot appkoppsvirus”, säger Hallengren.

Folkhälsomyndigheten ska, i samverkan med Läkemedelsverket, ta fram en prioritetsordning och en plan för distribution och hantering av vaccinet.

Regeringen kommer även att ge Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att på nationell nivå säkerställa tillgången till antiviralt läkemedel mot apkoppsviruset. Precis som med det tidigare nämnda vaccinet har Sverige sedan tidigare anslutit sig till en planerad EU-gemensam upphandling av ett sådant läkemedel.

Läs också: Ny antiviral mot apkoppor kan komma att användas i Sverige

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev