Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccinavtal ska skydda från nästa pandemi

Publicerad: 26 april 2016, 08:47

Foto: Bildbyrån

På regeringens uppdrag har Folkhälsomyndigheten tecknat ett vaccinavtal med två olika tillverkare i händelse av en influensapandemi.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Avtalen är på fyra år och kostar skattebetalarna 85 miljoner kronor per år.

– Avtalen kan ses som en försäkring, en leveransgaranti, för att skydda Sverige och Sveriges befolkning i händelse av en pandemi, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

Ett av avtalen har tecknats med Glaxosmithkline som var det företag som tillverkade Pandemrix vid den senaste pandemin 2009, ett vaccin som resulterade i att vissa drabbades av narkolepsi.

– Det är ett av få företag som har ett godkänt prototypvaccin. Säkerheten ligger på Läkemedelsverket, men självklart kommer vi att behöva diskutera de erfarenheter som vi har från förra gången.

Utöver den årliga kostnaden tillkommer kostnaden för själva vaccintillverkningen i händelse av en pandemi.

Men GSK:s prototyp är exakt densamma som användes vid tillverkningen av Pandemrix vid den senaste pandemin 2009, det vaccin som orsakade narkolepsi hos ett flertal barn och ungdomar.

Vad det var i vaccinet som orsakade sjukdomen vet man fortfarande inte.

– Vi har rekommenderat att man inte använder ett vaccin som är baserat på samma prototypvaccin som Pandemrix i de grupper där man har identifierat en ökad risk för narkolepsi, det vill säga framför allt barn och ungdomar, säger Charlotta Bergquist, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Enligt Anders Tegnell finns bara tre företag som har ett godkänt prototypvaccin, varav två svarade på myndighetens förfrågan.

– Men självfallet tar vi med oss erfarenheten från GSK:s vaccin. Tanken är, i händelse av pandemi, att vi styr den varianten så att den bara ges till vissa grupper för att minimera eventuella risker och maximera effektiviteten, säger Anders Tegnell.

TT

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev