Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccinframgång mot rotavirus

Publicerad: 30 mars 2017, 06:36

Ett värmetåligt rotavirus-vaccin som testats i Niger visar på goda resultat, enligt en fas 3- studie publicerad i the New England Journal of Medicine.


– Det är ett intressant, frystorkat vaccin där fördelen är att man slipper kylkedja. Detta sammantaget med en låg kostnad, då vaccinet tillverkas i Indien, gör att detta är speciellt intressant för Indien och Afrika, säger Lennart Svensson, professor i virologi vid Linköpings universitet samt Karolinska institutet.

Rotavirus står för närmare 40 procent av barnadödlighet som orsakats av diarré. Länderna söder om Sahara, däribland Niger, har dessutom den högsta andelen dödsfall i världen orsakat av rotavirus-infektion. I dagsläget finns två rotavirusvacciner godkända, Rotarix och Rotateq. Problemet med dessa vacciner, som består av levande men försvagade virus, är att de kräver kylförvaring vilket är en utmaning för länder med varmt klimat.

I den randomiserade studien ingick totalt 3 508 barn. Hälften av barnen lottades till att få vaccin och fick då tre doser av vaccinet, vid 6, 10 och 14 veckors ålder. Den andra halvan fick placebo.  Vaccinet gavs droppvis i munnen.

Vid uppföljning en månad efter den sista dosen var skyddseffekten av vaccinet närmare 67 procent, vilket är på samma nivå som befintliga vacciner. Vaccinet kunde inte kopplas till några svårare biverkningar. Lennart Svensson anser att studien är bra gjord men ser ändå några begränsningar.

– Jag skulle ha önskat en längre uppföljning för att se att skyddet kvarstod under lång tid men också att de hade tagit reda på vilka genotyper av rotaviruset som vaccinet skyddar emot.

 Sheila Isanaka med flera. Efficacy of a Low-Cost, Heat-Stable Oral Rotavirus Vaccine in Niger. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 23 mars 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1609462

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News