onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccinkampanj ska ge minskad sjukfrånvaro

Publicerad: 10 november 2017, 14:15

SAMARBETE. Sjuksköterskorna Agneta Sandström, till vänster, och Anita Sundström vaccinerar varandra inför kommande influensasäsong.

Förra året slog influensan till hårt mot vårdpersonalen i Region Norrbotten. För att inte avdelningar ska gå på knäna och patienter smittas är budskapet från regionen i år tydligt – vaccinera dig.

Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenSunderby sjukhusRegion UppsalaRegion VästerbottenInfluensa

Värst drabbat förra året var Sunder­by sjukhus. Anita Sundström, sjuksköterska på infektionsmottagningen, är positiv till initiativet och har upplevt en förändring.

– Det har gett en mycket större genomslagskraft. Det är många som kommer hit och frågar vilket vaccin de ska beställa och varifrån, säger Anita Sundström.

Som mest ansatt av influensan var Region Norrbottens vårdpersonal under mellandagarna förra året, en period som inföll parallellt med en hög belastning på sjukvården. Sammanlagt trefaldigades antalet influensafall jämfört med tidigare år och uppemot 50 procent av ordinarie personal var sjuka inom vissa verksamheter. Nu vidtar regionen åtgärder för att inte upprepa fjolårets jakt på vikarier och dubbla arbetspass för dem som lyckades hålla sig friska.

– Skillnaden i år är att vi för­söker vara mycket mer intensiva med preventionsarbetet. Vi har gjort en kampanj och haft ett fyrtiotal informationsmöten. Vi har även utbildat ambassadörer på de olika hälsocentralerna och den slutna vårdens avdelningar, säger Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare.

Den stora sjukfrånvaron var dock inte det enda problemet influensan förde med sig i fjol. Mycket pekar nämligen på att det inte bara var patienter som smittade personal, utan också vice versa.

– Vi såg patienter som legat inne i eget rum så pass lång tid att inkubationstiden gått ut och som alltså troligtvis inte blivit smittade ute i sam­hället. Mest sannolikt blev de smittade av personal, även om det aldrig gick att leda i bevis, säger Anders Nystedt.

I den slutna vården har sjuksköterskor utbildats så att de kan få ett generellt direktiv att vaccinera sina medarbetare. Målet är att varje mottagning, vårdavdelning och hälso­central ska sköta vaccinationen på egen hand och att 75 procent av vårdpersonalen blir vaccinerade.

Influensavaccinet är inte världshistoriens mest effektiva vaccin, med en skyddseffekt på i genomsnitt 60 procent. Hos äldre har vaccinet en ännu lägre skyddseffekt på cirka 35–40 procent. Men trots det har Anders Nystedt tillförsikt.

– Det finns en studie från Stockholm, som visserligen är 15 år gammal, där man jämförde 100 000 vaccinerade stockholmare med 160 000 icke vaccinerade, och då såg man vilken påtaglig riskreduktion det var i den förstnämnda gruppen, säger Anders Nystedt.

Många regioner och landsting nöjer sig med att uppmuntra personalen att vaccinera sig via informationsblad. Men flera, till exempel Västerbotten och Uppsala, tar likt Norrbotten krafttag i frågan.

Att övertyga regionledningen och politiker i Norrbotten om kampanjen var lätt.
– Ett influensavaccin kostar 26 kronor. Det är bara att räkna hur många sjukskrivningsdagar man behöver för att det ska gå runt, det är inte många. Hälsoekonomiskt räknar du in kostnaden på någon vecka, säger Anders Nystedt.

Den 7 ...

... november startade kampanjen i Norrbotten som går ut på att få fler vårdanställda att vaccinera sig mot influensa, för att inte smittas och själva smitta patienter.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev