Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccinmotståndare ändrar sig efter behandling av dödssjuk

Publicerad: 28 augusti 2009, 06:53

Infektionsläkaren Sven Britton ändrar sig om massvaccinering. Hans upplevelser av en svårt sjuk man under den gångna veckan var ”omstörtande”.


Sven Britton har tidigare, på Svenska Dagbladets debattsida  Brännpunkt , uttryckt skepsis mot den planerade massvaccineringen mot svininfluensan, A(H1N1). Hans främsta invändning var att vaccineringen endast var ekonomiskt motiverad, för att förhindra utbredd sjukskrivning, samtidigt som vaccinets säkerhet inte var tillräckligt utredd.

Nu har han ändrat sig.

Under den gångna veckan var han behandlingsansvarig för den unge man som i tisdags på grund av så svåra lungkomplikationer av influensa fick flygas till Århus i Danmark för behandling med konstgjord lunga.

Min tidigare reserverade hållning till allmänvaccinering mot den nya influensan har genom denna erfarenhet fått en rejäl törn , skriver han.  Att se en ståtlig, tidigare frisk man så snabbt ansättas av svår lufthunger som inte ett stort sjukhus intensivvårdsresurser kan rå på är omstörtande, även för en person med 45 års erfarenhet från klinisk sjukvård.

Även om antalet fall av svår sjukdom av allt att döma kommer att bli få, motiverar dessa få fall en allmän vaccinering, skriver Sven Britton som hoppas att vaccineringen får  full uppslutning så snart ett vältestat vaccin finns tillgängligt .

Läs debattartikeln:

 Omstörtande se svininfluensans snabba förlopp  (i Svenska Dagbladet)

Relaterat material

Flera dödssjuka i influensan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News