Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccinsamordnaren: Ger ytterligare hopp

Publicerad: 2 december 2020, 13:01

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström vid en tidigare pressträff.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Det brittiska godkännandet av Pfizer-Biontechs vaccin påverkar inte när det kan bli godkänt i EU. Men det är hoppingivande, tycker vaccinsamordnare Richard Bergström.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinPfizer

– Nu har vi fått ett första godkännande och det ger ytterligare hopp om att även EU godkänner det här vaccinet, säger Sveriges nationelle vaccinsamordnare Richard Bergström till TT efter beskedet att Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 godkänts i Storbritannien.

Enligt Bergström var det väntat att godkännande skulle gå snabbt i Storbritannien och näst i tur att godkänna vaccinet tros USA vara.

– Det amerikanska läkemedelsverket FDA har sagt att de ska ha ett möte den 10 december och ett godkännande skulle då kunna komma den 11 december.

Ett godkännande i Europa kommer dock troligen att dröja ytterligare några veckor, enligt Bergström.

– Det är möjligt att det här vaccinet blir godkänt av EU-kommissionen före årsskiftet, antingen före jul eller i mellandagarna.

Att Storbritannien nu godkänt vaccinet påverkar inte hur snabbt ett EU-godkännande kan komma.

– Nej, vi har fattat beslut om att låta det gå som en vanlig ansökan och inte ha någon speciallösning för godkännande utan det får ta den tid det tar. Nu går det fort i alla fall. Normalt tar det arbetet flera månader och nu har vi gjort det på ännu kortare tid, säger Richard Bergström.

Beatrice Nordensson/TT

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinPfizer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev