tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vaccinskeptisk barnmorska skulle leda Vidarklinikens nya BVC

Publicerad: 8 juni 2017, 12:40

Foto: Thinkstock

UPPDATERAD Den barnmorska som tidigare uttalat sig skeptiskt om vacciner vid en barnavårdscentral i Stockholm var tänkt att leda två av Vidarklinikens nya mottagningar.

Ämnen i artikeln:

Vidarkliniken

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat att barnmorskan vid ett informationsmöte med nyblivna föräldrar liknat valet att vaccinera eller inte vaccinera sitt barn vid valet mellan ”pest eller kolera”, enligt uppgifter från Dagens Nyheter som hade en reporter på plats. Barnmorskan ska enligt tidningen även ha sagt att det går bra att vänta med vacciner tills barnen är i tioårsåldern då mässling, röda hund och påssjuka har ”en positiv inverkan på den personliga utvecklingen”.

Den barnavårdscentral som barnmorskan föreläste vid då hade betydligt lägre vaccinationstäckning än normalt, enligt statistik som tidningen Vårdfokus tagit del av. Mindre än hälften av alla tvååringar hade vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund 2016. Den genomsnittliga vaccinationstäckningen för barn födda 2014 var i Stockholm 95,6 procent.

Stockholms läns landsting har tidigare anmält barnmorskan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som en potentiell fara för patientsäkerheten. I anmälan, som Dagens Nyheter tagit del av, skriver landstingets chefläkare Johan Bratt att han reagerar starkt och kallar barnmorskans uttalanden för desinformation ”vilken är både vilseledande och färgad av personliga åsikter”.

Dagens Medicin kan nu avslöja att samma barnmorska var tilltänkt som enhetschef för de barna- och mödravårdscentraler som Vidarkliniken ansökt om att få öppna i Järna utanför Stockholm. Landstinget har avslagit ansökan men kliniken har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Dagens Medicin har sökt barnmorskan som uppger att hon har blivit feltolkad. Hon uppger att informationsträffen var för föräldrar som på grund av risken för biverkningar är rädda för att vaccinera sina barn.

Är inte din uppgift att förmedla fakta kring vaccinationer och biverkningar?

– Jo, men det är föräldrarna som väljer och jag bekräftar att deras val är svårt. Egentligen så vill de vaccinera men de är oroliga för vad vaccineringen kan få för biverkningar och därför blir det ett val som jag jämfört med pest eller kolera. Men inte för att vaccinera är ett problem.

Barnmorskan säger att hennes personliga åsikt är oviktig och att hon som sjuksköterska rekommenderar vaccinationsprogrammet och att hon försöker göra föräldrarna trygga i sina val. Hon säger också att citatet om att barnsjukdomarna har ”en positiv inverkan på den personliga utvecklingen” var en fråga från en förälder.

– Då sade jag: det finns de som tycker det. Men egentligen handlar det om feber som vi i dag vet bygger upp motståndskraften.

Febern bygger upp motståndskraften?

– Att ha feber är positivt för att det stärker immunsystemet. Men det är inte detsamma som att jag säger att man ska ha barnsjukdomarna.

Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakterologi vid Sahlgrenska akademien, är det rimligt att tro att febern har viktiga funktioner, annars skulle kroppen inte anstränga sig för att skaffa fram febern. Men exakt vad febern har för funktion är, enligt henne, i dag oklart, förutom att det finns indikationer på bättre immunsvar om barn får ha en feberreaktion på vaccin.

Skillnaden i vaccinationsgrad beror enligt barnmorskan på att de föräldrar som är kritiska till att vaccinera sina barn söker sig till den specifika mottagningen, då den ger dem möjlighet att välja om de vill vaccinera sina barn.

Vaccinationsprogrammet är inte obligatoriskt, så det valet finns på alla barnavårdscentraler.

– Ja, men föräldrarna känner inte att de har ett val. Många föräldrar slutar att gå på bvc för att de känner sig hotade om de inte vill vaccinera enligt programmet.

Vem är det som hotar föräldrarna?

– Föräldrarna upplever att vårdpersonal på bvc allmänt hotar på olika sätt. Eller ger fel information.

Relaterat material

Landstinget granskar Vidarklinikens primärvård

Spred felaktigheter om vaccin till föräldrar

Granskning av BVC efter fel om vaccin

SLL anmäler vaccinskeptisk barnmorska till Ivo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev