Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Väldigt glädjande besked”

Publicerad: 15 december 2017, 07:54

Pressade priser gör att de nya direktverkande läkemedlen mot kronisk hepatit C nu kommer att rekommenderas till samtliga patienter oavsett stadium av leverfibros.


Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedelSKR

– Detta är ett väldigt glädjande besked. Det känns kul att priserna kommer ner under 100 000 kronor per behandling så att fler kan komma i fråga, säger Ola Weiland, professor och överläkare vid infektionskliniken på Karolinska universitetsjukhuset i Huddinge.

Också Rune Wejstål, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg är glad för den nya rekommendationen från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi inom professionen har länge tryckt på för att man ska ta detta steg. Det är i rätt riktning för att uppnå WHO:s mål att radikalt minska dödsfall och smittade i hepatit C fram till år 2030, säger han.

Bakgrunden till beslutet från NT-rådet är att nya trepartsöverläggningar hållits mellan företagen, landstingen och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Höga kostnader har tidigare gjort att läkemedlen bara rekommenderats till patienter med fibrosstadium 2, 3 och 4. Men de lägre priserna gör att även de lindrigast sjuka patienterna med fibrosstadium 0 och 1 kan få behandling.

– Vi har behandlat runt 200 patienter per år hos oss. Grovt räknat kan vi nu räkna med en fördubbling. Det kan bli en viss köbildning i början, säger Rune Wejstål.

För att hantera den nya situationen rekommenderar NT-rådet att de lindrigast sjuka bör prioriteras efter de sjukare patienterna, inklusive stamcellstransplanterade patienter och patienter med andra drabbade organ än levern. Också kvinnor i fertil ålder som önskar bli gravida har förtur, enligt NT-rådets nya rekommendation.

Den nya rekommendationen gäller sex av de nya direktverkande läkemedlen som också får subvention av TLV. Vissa läkemedel som företaget Abbvies Viekirax och Exviera, vilka tidigare har haft rekommendation, tappar nu denna.

I stället rekommenderar NT-rådet att använda de kostnadsmässigt mest gynnsamma alternativen. Dessa är Zepatier i första hand och Harvoni, Epclusa, Maviret och Vosevi i andra hand vid virusinfektion av genotyp 1 och 4. Vid genotyp 2 och 3 bör läkare i första hand överväga Epclusa och i andra hand Maviret och Vosevi.

Enligt NT-rådet är pågående missbruk inte en kontraindikation men ”behandlingen kräver speciella resurser och väl utvecklat samarbete samt ett multidisciplinärt omhändertagande, som utöver infektionsmedicinsk kompetens även bör innefatta nära kontakt med beroendevården, psykiatrin och socialtjänsten där parallell behandlingsmöjlighet av beroendet är en viktig förutsättning.”

Den nya rekommendationen från NT-rådet gäller från 1 januari 2018 och är i linje med helt färska rekommendationer från Referensgruppen för antiviral terapi vid Svenska läkaresällskapet.

Enligt Ola Weiland har snart 7 000 patienter i Sverige behandats med de nya läkemedlen sedan 2014. Fler än 95 procent har blivit botade från infektionen.

Relaterat material

Varför utrotar vi inte hepatit C i Sverige?

Nya läkemedel rekommenderas mot hepatit C

Upptäckter kring hepatit C gav Laskerpris

Nya läkemedel dominerar i ny rekommendation om hepatit C

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedelSKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev