Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Vanligare med covidsmitta hos vårdpersonal

Publicerad: 11 februari 2021, 14:41

Andelen vårdpersonal som bekräftats smittade med covid-19 är lite högre jämfört med andra yrkesgrupper, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Anders Tegnell vid en tidigare pressträff.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Andelen vårdpersonal som bekräftats smittade med covid-19 är lite högre jämfört med andra yrkesgrupper. Enligt Anders Tegnell kan det bero på att vårdpersonal testats mer.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenCovid-19Region VästerbottenIntensivvårdCovidvaccin

I Folkhälsomyndighetens rapport, som presenterades vid dagens myndighetsgemensamma pressträff, framkom att vårdpersonal var den yrkesgrupp som i högst utsträckning bekräftats smittade av sars-cov-2. Men skillnaden till andra yrkesgrupper, som också har kontakt med många människor, var inte påtaglig. 

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det fortfarande oklart varför personer inom vården smittats mer, men en möjlig orsak enligt statsepidemiologen är att vårdpersonal har testats i större utsträckning än andra. 

Flest smittade fanns bland läkare och sjuksköterskor. 

Ytterligare 44 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige och totalt har nu 12 370 smittade avlidit i landet. Sammanlagt är det 604 577 personer i Sverige som bekräftats smittade av covid-19.

– Den nedåtgående trenden inom intensivvården visar även tendenser på att stanna av något, säger Anders Tegnell.

Vad gäller antalet dödsfall i Sverige syns en ”ganska positiv” utveckling med en minskande trend, sade Anders Tegnell. Det beror enligt honom på en viss minskad smittspridning men också att fler är vaccinerade på äldreboenden.

Samtidigt ökar den brittiska virusvarianten.

– Vi ligger på relativt höga tal.

I exempelvis Västra Götaland har 20 procent av de positiva proverna visat sig vara av den brittiska varianten.

– Vi behöver göra vårt bästa för att hålla nere nivåerna så mycket som möjligt, säger Anders Tegnell.

Under 2021 har det successivt skett en minskning i patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus, enligt Socialstyrelsen. Men nu upplever man en platå i kurvorna.

Sedan årsskiftet är det dock en markant förbättring, enligt Irene Nilsson Carlsson på Socialstyrelsen.

– Några regioner visar på en ökning av antalet patienter och störst uppgång ser vi i Västerbotten, både på iva och på andra vårdavdelningar, säger hon.

Exemplet med Västerbotten visar hur snabbt det kan blossa upp en smitta.

– Leveranser av vaccin är fortsatt problematisk – de är mycket osäkra och uppgifter om transporter delas inte av säkerhetsskäl, säger Anders Tegnell.

Totalt har 331 389 personer i Sverige fått en första vaccindos, enligt vad som hittills rapporterats in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar lite drygt 4 procent av befolkningen från 18 år och uppåt.

Dessutom har 101 507 personer fått en andra dos.

Folkhälsomyndigheten noterar att efterregistreringar görs och att ”det faktiska antalet utförda vaccinationer och vaccinerade personer är därmed något högre”.

Informationsinsatsen gällande vaccinering kommer att öka och riktas mer och mer mot allmänheten framöver, enligt Anders Tegnell.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev