söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vården inte redo för en ny pandemi

Publicerad: 15 november 2021, 08:40

”Man har ju sträckt sig till bristningsgränsen på många ställen och under långa perioder och det har kostat på”, säger utredaren Åsa Hallgärde till Ekot om att en en underlagsrapport som gjorts av Coronakommissionen visar att den svenska vården är inte redo för en ny pandemi. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Den svenska vården är inte redo för en ny pandemi. Det visar en underlagsrapport som gjorts av Coronakommissionen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ämnen i artikeln:

CoronakommissionenCovid-19IntensivvårdVårdplats

T

TT


– Man har ju sträckt sig till bristningsgränsen på många ställen och under långa perioder och det har kostat på, säger utredaren Åsa Hallgärde till Ekot.

I en enkät till samtliga 29 infektionskliniker i landet om hur man har hanterat coronapandemins första faser svarar samtliga att infektionsklinikerna har fått dra ett tungt lass med pandemiplaner som inte var anpassade, brist på skyddsutrustning och inställda operationer på grund av att det inte funnits tillräckligt med masker och munskydd.

Läs också: Hon har jobbat 36 till 64 timmar i veckan – i fyra månader

Rapporten visar också att intensivvårdspatienter fick vårdas på infektionsavdelningar på grund av platsbrist och smittsamma patienter flyttades till vanliga avdelningar.

Men trots att kliniker som Ekot talat med menar att situationen är under kontroll i dag och att covid hanteras som en infektionssjukdom som andra, så visar rapporten att Sverige inte är redo för ännu en pandemi på grund av stora brister i vårdens planering och beredskap .

– Det är ju tyvärr så att Sverige ligger väldigt lågt i antalet vårdplatser per invånare, det har vi gjort i många år, säger utredaren Åsa Hallgärde till Ekot.

Läs också: Sjukhusens vårdplatser fortsätter att minska i antal

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev