Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vården missade hiv-smitta trots flera undersökningar

Publicerad: 18 juni 2010, 10:10

En hiv-smittad kvinna fick ingen diagnos trots att hon undersöktes på flera kliniker. Nu ska Socialstyrelsen utreda fallet.


Sedan mitten av 1990-talet hade kvinnan behandlats för olika sjukdomstillstånd. I början av 2008 sökte hon vård akut vid en vårdcentral, för viktnedgång och svårigheter att svälja.

Under det kommande året behandlades kvinnan mot infektion och remitterades till öron-, näsa- halsklinik och till medicinklinik utan att någon diagnos fastställdes.

På hösten 2009 blev kvinnan akut inlagd på sjukhus med feber, diarré och andningsbesvär. Först då gjordes ett hiv-test som visade sig vara positivt.

Beslut fattades om att kvinnan skulle flyttas till en intensivvårdsavdelning men detta fördröjdes bland annat på grund av platsbrist, skriver Sörmlands Nyheter. När hon väl fördes dit, i ambulans, placerades hon i respirator.

En knapp vecka senare avled kvinnan, efter att även ha utvecklat symtom på blodförgiftning. Den fördröjda diagnosen har anmälts till Socialstyrelsen enligt lex Maria, uppger Landstinget Sörmland i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev