Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vården ska bli bättre på långtidscovid

Publicerad: 5 februari 2021, 13:40

”Det är viktigt att Socialstyrelsen uppdaterar sin kunskap om den här gruppen och ger vården det stöd som den behöver för att kunna behandla de här patienterna”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utveckla ett stöd för hur sjukvården bäst ska behandla patienter med långdragna symtom efter covid-19


Ämnen i artikeln:

Covid-19

– Under ett helt år nu, har vi haft många som har drabbats och allt efter det att tiden går blir det uppenbart att det är många som får leva med långvariga symtom av den här sjukdomen. Då är det viktigt att Socialstyrelsen uppdaterar sin kunskap om den här gruppen och ger vården det stöd som den behöver för att kunna behandla de här patienterna, säger socialminister Lena Hallengren (S).

TT: När ska ett sådant stöd finnas på plats?

– Uppdraget ska delredovisas i slutet av maj och i oktober ska det slutredovisas. I uppdraget ingår också att Socialstyrelsen ska ta fram statistik och följa upp den här gruppen.

I december presenterade Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) en genomgång av den vetenskapliga litteraturen kring långvariga symtom av covid-19. Den visade att problemet finns och att symtomen är många och varierande, även om det i dagsläget är svårt att säga hur vanligt förekommande det är.

SBU definierade långtidscovid som symtom som finns kvar sex veckor eller längre efter insjuknande i covid-19.

Johan Nilsson/TT

Läs också:

Mystiken med långtidscovid under lupp i ny studie 

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev