fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vårdkampanj räddade 120 000 liv

Publicerad: 20 juni 2006, 12:27

En kampanj i USA för att minska onödiga dödsfall inom vården har sannolikt sparat 120 000 liv. Samma modell skulle gå att använda i Sverige, anser Bo Lindblom, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning.


Bo Lindblom är imponerad av resultaten från den amerikanska kampanjen, som kallas "100 000 Lives Campaign". Målet för kampanjen, som drivs av organisationen Institute for Healthcare Improvement och som drog igång i december 2004, var att under en period på 18 månader rädda 100 000 liv inom amerikansk sjukvård genom olika åtgärder. Över 3 000 sjukhus i USA har gått med.

Bland annat har det satsats på bättre samordning av medicinering, på förebyggande av spridning av infektioner på sjukhusen och på att förhindra lunginflammationer orsakade av sjukhusinläggning.

Målet var alltså att förhindra 100 000 dödsfall, men efter 18 månader har kampanjen fått bättre resultat än så. Enligt ett pressmeddelande från Institute for Healthcare Improvement har uppskattningsvis 122 300 onödiga dödsfall kunnat undvikas vid de mer än 3 000 sjukhus i USA som gått med i kampanjen.  - Fantastiskt, säger Bo Lindblom om de siffrorna.

Institutet räknar fram antalet dödsfall som har undvikits med en särskild formel, där bland annat mortaliteten på de enskilda sjukhusen under varje enskild kampanjmånad jämförs med motsvarande månad år 2004 och med ett nationellt genomsnitt.

Enligt Bo Lindblom har ansvariga för patientsäkerhetsfrågor i Sverige följt "100 000 Lives Campaign" med stort intresse. Det har också funnits diskussioner om en liknande kampanj i Sverige, men hittills har man velat avvakta resultaten från USA.  - Men jag tycker absolut att man kan inspireras av att ha konkreta mål på det här viset, säger Bo Lindblom.

Generellt sett är dock vården i Sverige av en mer jämn kvalitet än i USA, anser han, och problemen med omhändertagande vid hjärtinfarkt och medicinering är inte lika stora här. Men diskussionerna om hur infektioner ska förhindras och om hur antibiotika ska användas är å andra sidan mycket aktiva.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev